Tiny houses dag in Leek: niet klein en 50.000 euro

ditisWesterkwartier

LEEK-Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een tiny house is niet heel klein en kost om en nabij de 50.000 euro. Dat bleek zondag tijdens de tiny houses open dag bij Kernhout Schrijnwerkers te Leek. Meer dan 300 belangstellenden namen een kijkje en informeerden naar de mogelijkheden om in een tiny house te gaan wonen.

Een klein huisje op wielen waar je in kunt wonen en dat zo van de ene naar de andere plek kan worden gereden. Dat met minimale kosten kan worden verwarmd en verlicht en eventueel uitgerust met een composterend toilet. Vooral de lage woonkosten en het duurzame karakter spreken steeds meer mensen aan.

Sascha Krekel is een van de bezoekers en speciaal met haar yoga-meditatiegroep uit Groningen op de tiny houses in Leek afgekomen. “Back to nature, back to basic spreekt mij heel erg aan. Ik zie om me heen dat mensen nieuwe vormen van wonen zoeken. Deze huisjes gaan er wel van komen. Helemaal mooi is dat je zo zelfvoorzienend kunt wonen, goed voor je portemonnee en het milieu. Maar ik vraag me af of het mogelijk is in Nederland met zijn regeltjes.” Op de vraag of ze in een tiny house wel in het westerkwartier wil wonen antwoordt ze: “Ik weet niet waar het westerkwartier is, dacht zelf meer aan een alternatief dorp in het buitenland.”

En zo kan het ingericht worden

[quote]Ik weet niet waar het westerkwartier is[/quote]

In het Westerkwartier wordt op het moment door gemeentes gekeken onder welke voorwaarden mensen in een tiny house mogen wonen. Raadslid Ina van Deventer uit Marum heeft een motie ingediend waarin het gemeentebestuur wordt opgedragen met plannen te komen. “Het huidige bouwbesluit voorziet niet in de bouw van tiny houses. Dat moet worden aangepast om mensen met deze woonwensen tegemoet te komen. Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om op de kavel van een huis vier tiny houses te bouwen. ” In de gemeente Zuidhorn onderzoekt de Gebiedscooperatie Westerkwartier de belangstelling voor de tiny houses. De enquête kan hier worden ingevuld: enquête tiny houses

Rox Menses met zijn zonen Wouter en David die tiny houses bouwen en de open dag organiseerden

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen