Technische man zwembad Eekeburen stopt of toch eigenlijk niet

ditisWesterkwartier

OLDEKERK-Piet Steenbergen kent de meeste badgasten die wekelijks in zwembad Eekeburen hun rondjes maken. Piet is de technische man die alles weet van temperatuur en zuiveren van water. Eekeburen staat bekend om het warme water, 32 graden Celsius om precies te zijn. “Dat is voor de reumazwemmers. Een halve graad lager wordt direct opgemerkt.” Piet is inmiddels 66 jaar en beëindigt zijn dienstverband, maar gaat door als vrijwilliger. Hij heeft trouwens een hekel aan zwemmen. “Daar word je helemaal nat van”.

Door een auto-ongeluk tussen Zevenhuizen en Haulerwijk kon Piet zijn werk als bouwvakker niet voortzetten. “Ik dacht dat ik niets mankeerde, maar de politie adviseerde mij om wel naar de huisarts te gaan. Bleek ik een whiplash te hebben opgelopen en een gebroken ruggenwerveltje. Ik heb nog wel geprobeerd om aan het werk te gaan. Gelukkig kwam hier de vacature voor sporthalbeheerder voorbij. Dat ben ik geworden. Toen de vorige technische man overleed zei manager Mieke: ‘Piet ga jij dat maar doen’. Nou, ik moest nog ontzettend veel leren.”

Nu 19 jaar later is Piet de onmisbare vraagbaak als het gaat om waterbehandeling en temperatuur van het water. “In het begin heb ik de bedrijven gebeld die de installaties hadden geleverd. Zij kwamen langs om mij alles uit te leggen. Een vrijwilliger van het zwembad, die bij JC Electronics werkte, heeft mij een half jaar lang elke maandagavond instructie gegeven.” Elke ochtend om zes uur meet Piet het chloorgehalte in het water, kijkt de machines na en voert schoonmaakwerkzaamheden uit. Zijn opvolger Richard Vennema is blij dat Piet nog als vrijwilliger aanblijft. ” Hij komt straks 40 uur in de week,” grapt hij. In het zwembad zijn ook collega Albert Voogd en vrijwilliger Renze Boerema vrijwillig met het technische installatiebeheer bezig.

Piet herinnert zich nog goed dat tijdens het vervangen van een beugel een stuk beton van het bad losschoot. “Toen zijn we aan een ramp ontsnapt. Als het bad toen lek was gegaan, had dat grote gevolgen kunnen hebben voor de mensen die er aan het werk waren. Alles is gelukkig weer goed gerepareerd.”

Het is geen wonder dat Piet aanblijft als vrijwilliger. “Het gaat er hier heel gemoedelijk aan toe. Ik heb een goed contact met de badgasten, het is hier heel laagdrempelig. De volgende opgave voor het zwembad is verduurzaming. Daar wordt de installatie nu op aangepast.” Eigenlijk is iedereen blij dat Piet nog blijft. Piet is blij dat hij niet meer om kwart over vijf zijn bed uit hoeft. “Maar als ze me op de laatste dag in het bad gooien kom ik hier nooit meer”.

Trivia: Het zwembad in Oldekerk was een van de eerste gebouwen in het Westerkwartier met zonnepanelen. Over het lek in het zwembad is eerder een verhaal op ditisWesterkwartier verschenen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen