Te Koop: Gemeentehuis Leek en Oude Ulo

ditisWesterkwartier

LEEK-Het doek is vanochtend definitief gevallen voor het gemeentehuis van Leek. De burgemeester en de wethouders hebben besloten het gemeentehuis te koop te zetten met de Oude Ulo en de gebouwen van gemeentewerken. Doel: woningbouw waarvan 30 procent sociale huurwoningen. Er is één voorwaarde: het karakteristieke historische voorhuis, ‘Huize Klein Nienoord’, moet blijven bestaan. Prijs: Uiteindelijk blijven vijf projectontwikkelaars over die meedingen naar de koop.

Het laatste oordeel zat er natuurlijk al aan te komen nu de keuze voor het centrale gemeentehuis op Zuidhorn is gevallen. Leek is het eerste gemeentehuis dat wordt verkocht. Het blijft voor de dienstverlening open tot volgend voorjaar 2024. Dan is de gang naar Zuidhorn onvermijdelijk. Een klein troost is dat veel online geregeld kan worden en paspoort of rijbewijs ook thuis kan worden gebracht. Grootegast en Marum blijven in gebruik tot het gemeentehuis in Zuidhorn helemaal compleet is: dat is in 2026.

Wethouder Bert Nederveen, uit Zuidhorn, geeft na de mededeling nog een kleine rondwandeling op het terrein waar de gebouwen op staan. Hij verwacht niet dat de bestaande gebouwen blijven bestaan, hoewel het gemeentehuis wellicht geschikt is om om te bouwen tot appartementen. Wel gek dat geen van de collegeleden ooit op het gemeentehuis van Leek werkzaam is geweest. Laat staan de Oude Ulo heeft bezocht. Willem Jan Slotema uit Zevenhuizen is nog een oud-gediende die in de raad zit. Maar met zijn CDA slaat hij geen deuk meer in een pakje boter.

Inwoners krijgen op 4 april tijdens een inloopavond van 19.00 tot 20.30 uur de kans om mee te denken over de nieuwe woonwijk. In de oude raadzaal van het gemeentehuis waar ooit tot herindeling is besloten.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen