Marum bevrijd……78 jaar geleden

ditisWesterkwartier

MARUM-Net als 78 jaar geleden reden er vandaag militaire voertuigen vanaf de Lindsterlaan het centrum van Marum in. Historische legervoertuigen, jeeps, motoren en groene personenwagens trokken in een lange stoet voorbij om stil te staan bij de bevrijding van Marum. Hier en daar hadden bewoners de moeite genomen om de vlag uit hangen. Het regende in Marum tranen met tuiten waardoor de wagens op weinig zwaaiende mensen konden rekenen. Dat zal 78 jaar geleden anders zijn geweest toen de bevrijding bijna iedereen met grote blijdschap op de been bracht. Zoals (Joodse)onderduikers die na jaren zich te hebben verstopt weer vrij op straat konden rondlopen.

Wiebo van der Schaaf, één van de initiatiefnemers, beleefde onderweg geregeld een ‘kippenvelmoment’. “We hebben onderweg bijna alle basisscholen aangedaan. Alle kinderen stonden, soms met vlaggetjes, naar ons te zwaaien. Bij de verzorgingscentra De Hoorn in Marum en het Hooge Heem in Grootegast stonden mensen voor de ramen. Ik zat in het voorste voertuig en vond het heel indrukwekkend als ik in een bocht achterom keek naar de lange sliert voertuigen.” Wiebo belde tien minuten van te voren naar de scholen en ze reden dan stapvoets voorbij. Voor stoppen was geen tijd. De tocht eindigde in het Victory Museum in Grootegast waar de deelnemers werden getrakteerd op thee en koffie.

De historische optocht is een initiatief van de Stichting Bunkerbehoud Trimunt en voerde langs Noordwijk, Kornhorn, Opende, Frieschepalen, Siegerswoude, De Wilp, Marum, Nuis, Niebert, Boerakker, Oldekerk, Sebaldeburen, Grootegast, Lutjegast en Doezum.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen