‘Special’ muzikant Piet Vorenholt(70) uit Leek kan niet zonder muziek

ditisWesterkwartier

LEEK-Piet Vorenholt werd vorige maand 70 en maakt al muziek sinds hij De Oude Ulo in Leek bezocht. Hij speelde in een groot aantal bands in binnen- en buitenland. Met De Specials (Tomaatje) van Bert Tinge uit Zevenhuizen begon zijn muzikale loopbaan op stoom te raken. Drie jaar geleden richtte hij Letoex op en heeft Leek een band van oude muzikanten die van wanten weten.

De Starduster (lawaaischoppers) heette de band op de Ulo waarin de 16-jarige Piet accordeon speelde. “Ik kreeg accordeonles in Groningen. Weer of geen weer fietste ik met het instrument achter op de fiets elke week naar de stad”. De Stardusters bestond uit twee accordeonisten, een theekistbas met stok en touw, een snaredrum en bekkens. Vervolgens maakte hij deel uit van The Golden Arrows, waarin hij gitaar speelde. ‘Na een optreden bij café Hammingh in Garnwerd stond in het Nieuwsblad van het Noorden dat we de geluidsbarrière hadden doorbroken. Je hebt het dan wel over twee versterkers van maar 30 watt.”

Piet glundert als hij eenmaal op verhaal komt over zijn muzikale leven. “Ik kan niet zonder muziek”. Piet woont in het huisje waar hij zijn vader de laatste vier jaar van zijn leven heeft verzorgd. Beneden lijkt de ruimte naast de woonkamer op een studio met centraal het Hammondorgel. Voor Letoex schrijft Piet samen met de zanger zelf de muziek. “Funk, geen blues, daar word je zo down van.”

[quote]Ajax wint de wereldcup[/quote]

Wie herinnert zich niet ‘Ajax wint de wereldcup’ of  ‘Heya Ard Schenk’, top 40 hits die nog velen in het geheugen staan gegrift. “We zijn toen naar de finale in Engeland geweest van Ajax tegen Panathinaikos, die werd gewonnen met 2-0.  Zowel op Trafalger Square als het Museumplein traden we voor duizenden mensen op. Bert Tinge schreef de nummers en Peter Koelewijn was producer. Het eerste nummer van De Specials heette Tomaatje( luister hier). Ik ben toen begonnen met spelen op het Hammondorgel.”

Funkmuziek maakte Piet met Boozy, de band waarin hij onder meer samenspeelde met Bert Tamaela. “We hadden het verschrikkelijk druk met optredens. Door de Molukse bandleden traden we veel op in Molukse wijken. We hebben nog een album gemaakt, d’man, maar dat werd geen succes. Door de treinkaping in 1977 bij Wijster werden de optredens van Boozy minder. Dat was heel naar. De hoofden van de Molukse bandleden werden op de flyers met sigaretten weggebrand”. Met Fox the Fox scoorde Piet een Europese hit: Precious little diamond. Daarop volgde een Europese tour met optredens in Engeland, Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Piet, tweede van rechts met snor

Lachkick

Een optreden in Gouda staat hem nog heel goed bij. “We gebruikten eigenlijk alles wat God heeft verboden: hasj, speed, coke.  Toen we opkwamen waren we stoned als een aap en kregen we een lachkick. Het publiek had het meteen door en bleef de eerste tien minuten applaudisseren tot we in staat waren om te beginnen. Een geweldig optreden want het ijs was meteen gebroken. Ik ben er nu helemaal van af, ik rook zelfs al twintig jaar niet meer.”

[quote]We gebruikten eigenlijk alles wat God heeft verboden: hasj, speed, coke. [/quote]

Voor Piet was het toen wel even genoeg. Een jaar lang is hij uit de muziek geweest en werkte bij Hotel Karsten in Norg. Maar het entertainen kon hij niet laten. “Met feesten en partijen stond ik in de zaal achter het buffet het publiek te vermaken. Op een gegeven moment belde een oud-collega die om versterking vroeg vanwege een weggelopen toetsenist. Dat was Atlantis, een top 40 band. Met de drummer heb ik vervolgens in de band Hollywood  Boulevard gespeeld die onder meer Gordon, Joling, Lee Towers en Maywood begeleidde.”

Uiteindelijk kwam Piet in Duitsland terecht bij de Joseph Brothers. Daar heeft hij 15 jaar lang mee opgetreden. “Tot in Somalië aan toe, waar we optraden voor de Duitse marine, die daar aanwezig was in verband met piraterij.” In Duitsland leerde hij ook zijn nieuwe vriendin kennen. Er hangt een foto van haar in de kamer. Ze is tot groot verdriet van Piet vorig jaar oktober overleden. “Haar familie was hier vorige maand nog toen ik mijn 70ste verjaardag vierde.”

Dankzij Jan Doorenbosch van Garage Doorenbosch in Leek beschikt Piet met zijn nieuwe band Letoex over een oefenruimte. “Jan woonde vroeger tegenover mij. Letoex zijn de letters van de achternamen van de bandleden. We zijn drie jaar geleden begonnen en gaan binnenkort weer platen maken. Dankzij de contacten die ik heb opgedaan treden we geregeld op. Vorige maand nog in De Postwagen voor de culturele raad van Leek.”

Bijzondere herinneringen

Bij de begeleiding van Imca Marina in het programma Holland Boulevard zong ze ‘Sailing’ van Rod Stewart. De band speelde stiekem een toontje hoger en dat kon Imca  niet halen. “Ze stond te gieren op de bühne. In Bergum traden Nico Haak en John Woodhouse tijdens een kermis op. John zou met een verrijdbare versterker het podium opkomen, maar toen hij begon te spelen gebeurde er niets. Hij had een rode kop, niet normaal. Wat bleek, de draaimolen nam de stroom weg.”

Speciale toegift van Piet:westerkwartier-leek-piet vorenholt-hammond

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen