JC-Electronics blijft altijd in het Westerkwartier

ditisWesterkwartier

LEEK-Jannes Cruiming en Gerben Katje, directeuren van JC-Electronics, hebben er duidelijk plezier in. Na de officiële opening van hun spiksplinternieuwe bedrijf in Leek lijkt het of ze alle bezoekers graag persoonlijk willen rondleiden. Maar dat valt met de duizend belangstellenden, die zaterdag na de opening op de open dag van JC-Electronics afkwamen, niet mee. Zij zagen hoe elektronica wordt gerepareerd voor het aansturen van processen in fabrieken.

In twee weken tijd is het bedrijf van Marum naar Leek verhuisd. Marum is de thuisbasis, waar Jannes en Gerben tien jaar geleden op een zolderkamer met het bedrijf begonnen. Nu werken er meer dan 150 mensen. Burgemeester Kosmeijer uit Marum, die samen met collega Hoekstra van Leek de openingshandeling verrichtte, vond het wel zuur voor Marum. “Zoet dat het zo goed gaat met het bedrijf, maar zuur dat het uit Marum verdwijnt. Maar straks na de herindeling zijn we één en ligt het bedrijf weer in de gemeente,” troostte hij zichzelf.

Jannes en Gerben zijn niet plaatsgebonden met hun activiteiten, maar verzekeren dat ze altijd in het Westerkwartier zullen blijven. Jannes komt uit Grootegast en Gerben voelt zich hier ook helemaal thuis. JC-Electronics bevindt zich in het voormalige magazijn van de Vrijbuiter. Op een van de stellages staat nog een sticker met ‘Vrijbuiter Roden’. Eerst was het de bedoeling dat het trainingscentrum in Marum op de oude locatie zou blijven, maar de BBL opleiding in samenwerking met de Friese Poort zit nu ook in Leek. Voor Marum bestaan nu plannen om mensen een opleiding aan te bieden die opnieuw aansluiting zoeken met de arbeidsmarkt.

Medewerkers van het bedrijf lieten op de diverse afdelingen zien waar het bedrijf mee bezig is. In verband met bedrijfsspionage mocht hier niet worden gefotografeerd. Op de reparatieafdeling wordt elektronica hersteld die wordt gebruikt in bijvoorbeeld de aansturing van lopende banden. Woordvoerder communicatie Kees van Tijl: “Producenten van industriële elektronica leveren een bepaald aantal jaren service op hun producten. JC-Electronics heeft altijd een oplossing als een bedrijf met kapotte onderdelen komt te zitten. Ons motto is ‘als iets heeft gewerkt, dan kan het weer werken’. Op de verkoopafdeling wordt onder meer Frans, Roemeens, Hongaars, Italiaans en Spaans gesproken. Dat is een grote kracht van ons. We spreken de mensen in hun eigen taal aan.”

Om de reparaties te garanderen worden de gemaakte onderdelen uitgebreid getest. Van Tuijl: “We beschikken over een zeer geavanceerd röntgenapparaat. Hiermee kunnen we de solderingen die je niet met het blote oog kunt zien controleren. We gaan heel ver om de klant te verzekeren van goed werkende elektronica. Verder zijn er testopstellingen om het materiaal in de praktijk te testen.”

Cadeautje

Jannes en Gerben benadrukken dat ze het belangrijk vinden dat iedereen met plezier bij het bedrijf werkt. Jannes: “Als iemand jarig is geef ik een cadeautje. Laatst zei iemand dat dat niet nodig was. Hij vond het al een cadeau dat hij hier mocht werken.” Een hele verbetering met de vorige locatie is het bedrijfsrestaurant dat tussen de twee bestaande gebouwen is gebouwd. Als ze dit zouden openstellen voor het publiek, zouden daar ook de nodige klanten op af komen, zo aantrekkelijk ziet het eruit.

Voor meer informatie over JC-Electronics (JC staat voor Jannes Cruiming): JC-Electronics

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen