OLDEKERK-82 jaar is Jaap van Dijk uit Oldekerk inmiddels. 11 jaar geleden kreeg hij een hersenbloeding waardoor hij aan de rechterkant verlamd raakte. Door keihard te revalideren lukt het hem om zelfs met de caravan achter zijn aangepaste auto weer op vakantie te gaan. Hij dineert geregeld met zijn oude ‘companen’ Gerard Beukema en Johan Remkes, die hij kent uit de periode dat hij gedeputeerde van het provinciebestuur was. Een interview over natuur, milieu, de gemeente Westerkwartier en het samengaan van AOC terra en De Woldborg uit Grootegast. “Als dat maar niet uit bloedarmoede is”.
Hoe gaat het?
“Ik ben zwaar gehandicapt, maar de geest en het verstand zijn nog goed. Ik heb in de loop der jaren geleerd dat je weer dingen kan gaan doen. De auto is aangepast, de stoel waar ik op zit kan in hoogte worden versteld, op marktplaats heeft mijn schoonzoon een sta-op stoel gekocht en ik loop met behulp van een vierpoot. Alles wat je in het leven doet kost inspanning. Wat ik heb gezien is dat als ik lijd, de omgeving mee lijdt. Omgekeerd geldt dat ook, als ik plezier heb heeft de omgeving, lees Martha, dat ook. Daar doe ik mijn best voor.”
In de twaalf jaar dat u gedeputeerde was, van 1987 tot 1999, had u natuur en landbouw onder uw beheer. Tegenwoordig staat de natuur onder druk en de landbouw ter discussie. Is er iets verkeerd gegaan?
“Tijdens deze periode is de Ecologische Hoofd Structuur ontwikkeld, die natuurgebieden met elkaar verbindt. Dat betekende begrenzing van de natuur, waar vanuit de agrarische hoek weerstand tegen bestond. Met de stikstofproblematiek en CO2 uitstoot is daar nu een dimensie bij gekomen. Met het toen gevolgde beleid konden we dat niet voorzien. Milieumaatregelen beperkten zich voornamelijk tot de industrie. Mensen vragen zich wel eens af of ik niet een verscheurd mens was met landbouw en natuur in portefeuille. Maar ik geloof niet in tegenstellingen. Natuur is een centraal onderdeel van het menselijk bestaan. Wij zijn rentmeester, maar mogen niet alleen rente trekken maar ook meester zijn.”
Vertel dat maar aan de politici in Den Haag.
“De tegenstelling wordt veroorzaakt door activistische groepen. Activisme is belangrijk voor de meningsvorming. Mensen stellen dingen aan de kaak. Vervolgens heb je bestuurlijk ingestelde mensen nodig die de zaak in goede banen leiden. Ik heb veel waardering voor mensen die in de landbouw werken, maar een aantal is nu doorgeschoten in hun activisme. Beter is overleg tussen bijvoorbeeld LTO, natuurorganisaties en VNO/NCW en zo problemen oplossen. Polderen, daar mag je best trots op zijn.”
U was van 1959 tot 1987 directeur van de agrarische school in Oldekerk. Vanmorgen werd bekend dat de school samengaat met het VMBO uit Grootegast. Wat vind u daar van?
“Als het maar niet uit bloedarmoede is. (Ineens wordt de directeur in Van Dijk wakker): En de groene vakken moeten in de volle breedte blijvend worden aangeboden. Groen onderwijs besteedt veel aandacht aan technische aspecten van de groene sector. Dat mag niet verwateren. In mijn tijd, voor 1987, hebben we de avondschool opgericht, waarbij elke avond van zeven tot tien vakken als veeziektes of hoefverzorging of een timmercursus werden gegeven. Daar kwamen duizend leerlingen per jaar op af.”
En VAP, een slimmigheid om de oneerlijke concurrentie met koksopleidingen te omzeilen.
“Verwerking Agrarische Producten mocht wel, leren koken niet. Er is een mooie keuken ingericht, waar het tijdens het bereiden van gerechten heerlijk ruikt.”
Beetje tevreden over de gemeente Westerkwartier?
“In de jaren zeventig was het Westerkwartier met het laagste gezinsinkomen het armste deel van Nederland. We hebben daar nog aandacht voor gevraagd bij de kabinetsformatie in 1971. En kijk nu eens aan, hoogste inkomen van Groningen, op waarschijnlijk de stad na. Bestuurlijk gezien vind ik het beleid op het gebied van duurzaamheid en milieu opvallen met de deelauto’ s en de milieubox. En er wordt werk gemaakt van klachten. Burgemeester Van der Tuuk doet het goed, hij heeft tot nu toe geen fouten gemaakt.”
Nog altijd een CDA stemmer?
“Ik zou niet weten op welke partij anders. Ik hou niet van one issue partijen. Er is in gemeentes een hang naar lokale partijen. Dat hebben landelijke partijen in de de gemeente aan zichzelf te wijten. VZ Westerkwartier is de grootste partij. In de gemeente Grootegast weigerde het CDA met de voorloper VZ2000 samen te werken, dat hebben ze verkeerd ingeschat. Principiële partijen hebben het moeilijk en het einde is nog niet in zicht. Ja ik stem CDA en ben nog steeds lid van de PKN kerk.”