Oorlogsboek Zevenhuizen als een ‘blitzkrieg’ tot stand gekomen

ditisWesterkwartier

ZEVENHUIZEN-De snelheid waarmee het boek over de oorlogsjaren in Zevenhuizen is geschreven en uitgegeven doet haast denken aan een ‘blitzkrieg’. In maart vorig jaar kwamen Tineke Hummel, Jan Gerding en Wobbe Britstra (voorzitter Comité 4 mei Zevenhuizen) als ‘werkgroep 13 april 2020’ voor het eerst bij elkaar. Ruim een jaar later ligt er het boek “Zevenhuizen ’40-45, van bezetting tot bevrijding”.

Jan en Tineke zijn al veel langer met de oorlogsjaren in Zevenhuizen bezig. Zij hebben er als leden van het Oranje comité in 1995 voor gezorgd dat het oorlogsmonument op de algemene begraafplaats werd gerenoveerd. Tineke: “Naast renovatie zijn toen ook de graven van de 15 oorlogsslachtoffers uit Zevenhuizen bij elkaar gebracht.” De verhalen van deze slachtoffers, militairen en verzetsmensen, staan in het boek.

Jan Gerding legt uit dat nu de laatste kans was om mensen met herinneringen aan de oorlog te interviewen. “Het idee van een boek zat al langer in onze gedachten. Maar om het uit te werken hebben we dankbaar samengewerkt met de Historische Kring Leek. Als Wil Sikkens, Epko Bult, Siebrand Homan, Sen Nijman, Peter Hoffer en Auke Zijlstra niet mee hadden geholpen, waren we nooit op tijd verschenen.”

Het boek behandelt diverse onderwerpen, van melkstaking in mei 1943, tot het vermoorden van Zevenhuisters. Zoals Geert Werkman tijdens een razzia in 1943 en Leo van Dongen, Dirk de Jong en Ritze Vos die in 1944 werden gefusilleerd. Veel foto’s over de oorlogsjaren in en rond het dorp zijn er niet.

NSB

Er is ook een hoofdstuk over de NSB, waar een deel van de Zevenhuisters zich tot aangetrokken voelden. Maar het onderwerp ligt nog te gevoelig om de mensen die een bepaalde keus hadden gemaakt met naam te noemen. “We willen geen mensen kwetsen, het doet nog te veel pijn’, aldus Tineke Hummel 75 jaar na dato.

Heel bijzonder ook is het verhaal van de opa van Wobbe: Wobbe de Bruin. Die vertrok in 1942 als dwangarbeider naar Duitsland. Hij had zich daarvoor aangemeld, omdat anders zijn twee broers, die in 1940 als militair waren gemobiliseerd, naar Duitsland moesten. Wobbe: “Hij is pas na de oorlog teruggekeerd. De brieven die hij toen aan zijn ouders heeft geschreven zijn allemaal bewaard gebleven. Het was voor hem een verschrikkelijke tijd. Als het hagelde buiten werd hij angstig omdat hem dat deed denken aan de vele bombardementen die hij heeft meegemaakt.”

Rond het verschijnen van het boek zou een expositie worden geopend in het Verenigingsgebouw. Daar zou ook burgemeester Van der Tuuk het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Het boek waar hij het voorwoord voor heeft geschreven krijgt hij nog, verzekeren de leden van de werkgroep. De veertig sponsoren uit het dorp die met name worden genoemd hebben het boek inmiddels thuisbezorgd gekregen. Het boek is onder meer te koop bij Poeder in Zevenhuizen, Boekhandel Daan Nijman in Roden en de Bruna in Leek.

Uniek bewaard gebleven naamboordje van de omgekomen piloten die in Zevenhuizen zijn begraven

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen