Metamorfose centrum van Leek

ditisWesterkwartier

LEEK-Een compliment voor de metamorfose van het centrum van Leek. De grauwe betonnen bakken met bomen hebben plaatsgemaakt voor een prachtige rij bomen. Zes miljoen euro heeft het plan en de uitvoering gekost. Voor komend jaar staan nog diverse werkzaamheden op stapel.

Eigenlijk was het plan om het Leekster Hoofddiep weer door het centrum te laten lopen, net zoals het vroeger was. “Maar dat plan hebben we laten varen, omdat door de crisis daar geen geld meer voor was”, vertelt Ubo Bezuijen, projectleider van het centrum. Het Leekster Hoofddiep werd trouwens al in 1560 aangelegd en mondt sinds die tijd uit in het Leekstermeer. Het water loopt nu onder de weg door, maar vijftig jaar geleden kon je er nog door heen varen.

Bezuijen: “Met de wijsheid van toen is het kanaal gedempt. Auto’ s en parkeerplaatsen kwamen er voor in de plaats. Dat was toen een hele verbetering, want de aanblik van het water zal ook niet echt fris geweest zijn.” Een deel van de waterloop is weer zichtbaar gemaakt. Heel zichtbaar zelfs, want drie spuitende fonteinen achter het monument trekken sinds eind oktober de aandacht.

Op verzoek van bewoners en winkeliers wordt na de feestdagen begonnen met de nieuwe bestrating rond de winkels. Ook wordt de verlichting van de passages nog verbeterd.

leek-centrum-monument
Het monument van de kunstenaar Ids Willemsma is verplaatst. De sculptuur bestaat uit tweeëndertig zwarte balken in een V-vorm, als symbool voor Verzet en Vrijheid. De ‘ beklemmende’ onderste balken gaan over in bevrijdende ‘ vleugels’ die wijd open de lucht in steken.

De plannen voor de bouw van appartementen op de plek waar Univé en boekhandel Bosman gevestigd waren zijn in vergevorderd stadium. Hieronder een maquette van de nieuwe gebouwen. Ter oriëntatie: links onder bevindt zich de Hema.

centrum-leek-unive-bosman

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen