Menno Huizinga herbergt meer dan twee miljoen lego steentjes in Marum

ditisWesterkwartier

MARUM-Wereldwijd levert Menno Huizinga uit Marum twee keer per week onderdelen van Lego over de hele wereld. In het magazijn aan de Molenstraat in Marum bevindt zich onder de toepasselijke naam ‘Steentjeswereld’ in honderden bakjes net dat onderdeel dat iemand mist om zijn set compleet te maken. “Het is een uit de hand gelopen hobby,” vertelt de in Winsum geboren Menno Huizinga, die sinds twee jaar in Marum woont. Zelf is hij ook een groot liefhebber van Lego: Harry Potter, Star Wars en kerstdorpen met sneeuw zijn bij hem favoriet.

Menno begon jaren geleden met het aanbieden van enkele onderdelen op marktplaats, maar heeft het nu professioneel aangepakt. Dagelijks speurde en speurt hij de wereld af op zoek naar legosteentjes en onderdelen die niet meer door de fabrikant worden geleverd. “Hier in Marum hebben we eerst achter ons huis een schuur als magazijn ingericht. Maar die bleek al snel te klein. We kunnen hier bij Van Houten eerst wel uit de voeten.”

Wekelijks komen er rond de 500 aanvragen binnen. Twee keer per week lopen Menno en zijn vrouw en vijf hulpkrachten langs de stellingen om de onderdelen voor de klanten bij elkaar te zoeken. Zelf heeft hij samen met IT’ ers software ontwikkeld om dat efficiënt en nauwkeurig te doen. Meer dan de helft van de orders gaat naar het buitenland, waarvan 25 procent buiten Europa. Dankzij internet natuurlijk.

35 cent

“We leveren alleen originele en nieuwe onderdelen. Het goedkoopste onderdeel is vijf cent. We werken met marktconforme prijzen. Er is trouwens veel ‘nep’ op de markt. Legosteentjes zijn kwalitatief van topkwaliteit en tot op de duizendste millimeter nauwkeurig. Laatst bestelde iemand voor 35 cent onderdeeltjes waarmee een set uit de jaren tachtig weer compleet kon worden gemaakt. Die klant stuurde een mail terug met een foto, hij was heel dankbaar. Er zijn er meer die dat doen.”

Een aspect van Lego dat Menno erg aanspreekt is dat het duurzaam is. “ Het is geen plastic rommel dat je al snel in de container gooit. En met nieuwe onderdelen en poppetjes houd je de sets compleet.”

Het is mede door corona en programma’s op televisie over het bouwen met Lego dat het de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Er zijn ook mensen die zelf modellen ontwerpen en de onderdelen bij Menno bestellen. Legoliefhebbers uit de omgeving hebben het geluk dat ze bij het magazijn in Marum terecht kunnen voor onderdelen of een van de 500 sets die Steentjeswereld aanbiedt. Voor een grote order of een set is het nodig om dat online te doen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen