Leekster ondernemer Gert Scholte bruist van de ‘wilde’ plannen

ditisWesterkwartier

LEEK-De fonteinen aan het eind van het Leekster Hoofddiep staan symbool voor de plannen die in het hoofd van de Leekster ondernemer Gert Scholte bruisen. In de Liekeblom is hij in 1993 samen met zijn Trea ooit begonnen met Sphere-Light. Daarna werd de zaak na vier jaar voortgezet aan het Boveneind in een eigen pand. Toen de klad in de lampenbranche kwam zat het gezin in een leeg pand, waarin de slaapkamers waren afgescheiden met doek. “Toen hadden we het heel moeilijk,” vertel Scholte. De rasoptimist laat zien hoe hij er bovenop is gekomen en ventileert meteen ideeën voor het centrum van Leek.

Elke ochtend stofzuigt Gert de gang en maakt de toiletten en de kantine schoon. In de gang hangen in het midden plastic schermen voor het scheiden van de looppaden. Je zou het aan de buitenkant niet zeggen, maar naast Gordijn- en Kledingatelier Rahmani zijn er nog negen bedrijven(!) in het pand gevestigd.

Met de verhuizing van Sphere-Light in 1997 vonden ze de ruimte van 350 vierkante meter aan het Boveneind erg groot. “Helemaal toen het leeg stond. We kregen het al snel gevuld met lampen en cadeauartikelen. De verlichting kochten we landelijk gezamenlijk met 45 ondernemers in. Op een gegeven moment zag je in het zuiden en de randstad dat de verkoop terugliep. Wij lopen hier in het noorden altijd een jaar achter, maar ook hier kwam de klad er in. We moesten toen maatregelen nemen en het personeel ontslaan. Dat vond ik het moeilijkst van alles. Nog twee jaar zijn we doorgegaan als outlet winkel. Maar toen was de rek eruit. Ons huis hebben we moeten verkopen en we zijn in dit pand getrokken.”

Verstoppertje

Gert is van huis uit onderhoudsmonteur en kon weer aan de slag bij zijn oude werkgever Smid & Hollander in Hoogkerk. Intussen maakte hij het magazijn bovenin het gebouw geschikt voor wonen. “Beneden hingen doeken tussen de verschillende slaapruimtes. We kookten in de kantine. De kinderen uit de beurt vonden het hier fantastisch om bijvoorbeeld verstoppertje te spelen. Het was in financieel opzicht een moeilijke periode. Toen de ruimte boven was verbouwd ben ik beneden begonnen met timmeren van een gang en tien kamertjes. De oppervlakte bedraagt inmiddels 450 vierkante meter.”

Nog voordat Gert klaar was met timmeren diende het eerste bedrijf zich al aan. Trea was met haar pedicurepraktijk al in het gebouw gevestigd. Mond-tot-mondreclame deed de rest. “Eenmanszaken kunnen hier tegen geringe kosten over een ruimte beschikken. Het toilet is net als de kantine voor gemeenschappelijk gebruik. En wat het hier leuk maakt is het contact met elkaar. Ondernemers zijn vaak op zichzelf bezig, hier ligt meer nadruk op het gemeenschappelijk bezig zijn.” Gedurende het hele interview vertelt Gert zijn verhaal met een grote smile.

Het had niet veel gescheeld of het gezin met drie kinderen, was naar Tsjechië of Frankrijk verhuisd. Trea heeft even tijd om te vertellen dat ze wel een camping wilden beginnen. Ze hebben bij de gemeente Leek nog gevraagd of ze Westerheerd, thans Landgoedcamping Nienoord, konden overnemen, die ooit door de opa van Trea was opgericht. Ze lanceerden toen het idee om van de ijsbaan een camping te maken en op de plek van Westerheerd een hotel restaurant neer te zetten.

Hotel

Gert: “Een hotel ontbreekt in Leek. En een camping op de ijsbaan kun je prachtig combineren met de kinderboerderij, het zwembad en het jeugdpark. Het idee is uiteindelijk door de raad van Leek afgewezen. Westerheerd is aan iemand anders gegund. Ik hoorde dat het nu weer te koop staat. Maar wij hebben geen belangstelling meer. Een nieuwe ijsbaan kan op het stuk grond aan het Vredewoldplantsoen. Beton erop en als het vriest twee centimeter water erop en schaatsen maar.”

Een ander idee waar niet iedereen voor is te porren is het bouwen van appartementen complexen met onderin winkels op de Dam aan weerskanten van het witte kerkje, op de straat. “Je creëert een plein voor het kerkje, maakt het auto vrij en biedt de appartementen als starterswoning aan. Onder zorg je voor kleine winkelruimtes die als eerste door bestaande ondernemers mogen worden gekocht. Daar snij ik mijzelf mee in de vingers, maar uiteindelijk versterk je Leek er mee. Onder het pand maak je net als in Zuidhorn een parkeergarage. Leek heeft de potentie”, aldus de rasoptimist.

In het bedrijvenpand bevinden zich de volgende zaken: Gordijn en Kledingatelier Rahmani, H.J. v.d. Let Administratie, Gezondheids Centrum Westerkwartier, Goudsmederij De Vries, Intens For Feet & Body, Natascha’s Knipsalon, Pedicurepraktijk Trea, Glitters Nails & Beauty, Fysio yf en Mora Travel die gespecialiseerd is in reizen naar Madagaskar.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen