Kinderraad Marum beslist: survivalbaan in De Wilp

ditisWesterkwartier

MARUM-De Kinderraad van Marum heeft vanavond besloten om een survivalbaan in het Slipsterbosje in De Wilp aan te leggen. Dit voorstel van de fractie obs De Dorpel werd met 9 van de 14 stemmen aangenomen. De voorstellen van cbs De Bron (een sportmiddag in De Holten) en obs ’t Jonkertje (zwemabonnement voor kinderen die het niet breed hebben) haalden het niet.

De echte raadsvergadering met de kinderen is het sluitstuk van een kennismakingsproject met de gemeentelijke politiek. In november
vorig jaar bezochten de leerlingen van de oudste groepen het gemeentehuis. Ze kregen de opdracht met een voorstel te komen voor een goed doel voor (kans)arme kinderen in de omgeving. Hier was duizend euro voor beschikbaar.

De leerlingen van De Bron wilden sportcomplex De Holten afhuren en kinderen een leuke sportieve middag laten beleven. “Maar dat is maar één middag,” kregen ze van een andere fractie te horen. Niet genoeg geld was het antwoord, maar bij succes wilden ze wel een tweede middag organiseren.

Obs ’t Jonkertje had bij het zwembad Wotterwille zwemabonnementen geregeld voor kinderen van gezinnen met onvoldoende inkomen. Niet 16, maar uiteindelijk zelfs 19 abonnementen. De andere fracties wilden graag weten hoe je er achter komt welke kinderen het niet zo breed hebben.

Met een uitgebreide presentatie en goed onderbouwd voorstel voor een survivalbaan kreeg obs De Dorpel de raad over de streep. De leerlingen hadden een expert ingehuurd en veldwerk op de survivalbaan in Boerakker verricht. Van de duizend euro hielden ze zelfs 245 euro over. Dat kwam mooi uit want er kwamen  kritische vragen over het onderhoud van de baan. Van het overgebleven geld kunnen er nieuwe houtsnippers worden gekocht en nieuw touw als dat breekt.

Staken van de stemmen

Stemmen tellen door de speciaal benoemde commissie.

Wat in de echte raad bijna nooit voorkomt, gebeurde nu wel bij de Kinderraad: staken van de stemmen. Dat betekende in dit geval dat alle voorstellen even veel stemmen kregen. Burgemeester Kosmeijer en de griffier moesten de vergadering zelfs  schorsen om te kijken hoe het verder moest. Ze besloten dat iedereen zijn stem nog een keer op een briefje moest schrijven. En toen waren er negen stemmen voor de survivalbaan.

De raadsleden Hans Koenders en Henrica Bergsma hebben de kinderen geholpen bij het voorbereiden van de voorstellen. Henrica werd door de leerlingen van De Dorpel in de aanhef van een e-mail met wethouder aangesproken. Zij genoot net als de andere aanwezige raadsleden van de politici in spe, die na de eerste zenuwen op het eind helemaal loskwamen.

Voordat de kinderraadsleden mochten stemmen moesten ze eerst beloven dat ze zich niet laten omkopen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen