Italiaanse Tenna door Leek wakker gekust

ditisWesterkwartier

LEEK/TENNA-De jongeren uit Tenna en Leek appen sinds de uitwisseling eind juli via sociale media met elkaar. Ze hebben elkaar geschilderd tijdens workshops van Nel Douma in Tenna, een Italiaans dorp gelegen tussen twee meren in de Dolomieten. Het is de vierde keer dat er contact is op het gebied van cultuur en sport. Dit alles volgens de wens van de burgemeester van Tenna. Hij wilde meer leven in de brouwerij van het duizend zielen tellende dorp en het behoeden voor indutten.

De Leekster ex-docent Italiaanse taal en letterkunde Jacques Brinker is de ‘prins’ die de Leeksters warm kreeg om met de Italianen muziek te maken, te voetballen en te schilderen. “Toen ik in 2014 met mijn vrouw in een hotel in Tenna in de Dolomieten verbleef, kreeg ik bezoek van een vertegenwoordiger van de burgemeester. De burgervader vond dat het dorp was ingeslapen en wilde het wakker maken. Of er geen uitwisselingsprogramma kon komen op cultureel en sportief gebied met de plaats waar de professor vandaan kwam was de vraag,” vertelt Jacques.

Na een oproep in een krant en steun van de laatste burgemeester van Leek, Berend Hoekstra, vond al in 2015 de eerste uitwisseling plaats. De coverband Cheers uit Zevenhuizen toog naar Tenna om daar een aantal optredens te verzorgen. Er werd een comité gevormd, bestaande uit Jacques, Bé Bosman, Gert van Essen en Elisa Loos om meer uitwisselingen te organiseren. In 2016 hebben docenten van de muziekschool samen met koren in Tenna opgetreden. Eén keer oefenen met elkaar was genoeg om op te kunnen treden. Dat de Italianen goed kunnen voetballen bleek in 2017 in Leek toen drie jeugdteams aan het LTC-toernooi meededen: ze gingen alle drie met de eerste prijs naar huis en hadden geen wedstrijd verloren.

Gert en Bé benadrukken dat door de ontmoetingen over en weer er begrip voor elkaar ontstaat. Gert: “De wereld houdt niet bij je voordeur op. Met 15 jongeren zijn we in Tenna geweest om daar met elkaar te schilderen. Het is verbazingwekkend hoe snel de kinderen met elkaar kunnen praten. Bij aankomst maandagavond was er Italiaanse paella voor ons gemaakt en toen communiceerden ze al. Je maakt kennis met een andere cultuur, gewoontes en berglandschap. Dat leert je veel over je plaats in dit leven. En nodigt uit om bijvoorbeeld een taal te leren.”

Aan het eind van de week onthulde de burgemeester twee beelden die de vriendschap tussen Leek en Tenna uitdrukken. Het zijn twee handen, gemaakt van bomen. Vorig jaar zijn er miljoenen bomen in het gebied omgewaaid. De Italiaanse burgemeester zei dat de vriendschap door de laatste uitwisseling sterker is geworden.

Nel Douma is vorig jaar benaderd om met haar cursisten van de teken- en schildercursus naar Italië te gaan. “Ik geef les in de leeftijd van 7 tot 25 jaar. Met de ouders hebben we een informatie avond belegd. Iedereen was eigenlijk meteen enthousiast. In Tenna kwamen we elke ochtend bij elkaar. Ik heb er een heel positief gevoel aan over gehouden,” vertelt Nel.

De uitwisseling kan plaats vinden dankzij een subsidie van de gemeente Leek. Ouders konden de uitwisseling combineren met een vakantie in Tenna. In totaal deden 15 Nederlandse kinderen en 17 Italiaanse kinderen mee.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen