Harry Stomphorst: Wethouder heeft niet veel te vertellen, de raad beslist

ditisWesterkwartier

MARUM-Harry Stomphorst uit Marum zit na negentien jaar raadslidmaatschap aan de andere kant van de tafel: hij is één van de vijf nieuwe wethouders van de gemeente Westerkwartier. Tijdens de installatie kreeg Harry vorige week een Koninklijke Onderscheiding. Negentien jaar lang heeft hij zich ingezet voor de gemeente, zestien jaar Marum en drie jaar Westerkwartier. “Als wethouder ben je uitvoerder en heb je niet veel te vertellen, de raad beslist,” weet Harry als geen ander.

Het zag er naar uit dat het gedaan was met je politieke carrière toen de VVD je op een onverkiesbare plaats zette voor de eerste verkiezingen in het Westerkwartier. Ze zullen zich nu achter de oren krabben.

“Dat moet je maar aan hen vragen. Ze hielden vast aan de regel van 12 jaar in de raad. Maar de situatie in Marum is geheel anders dan in het hele Westerkwartier. Samen met Gert van Werven en Arnold Bloem hebben we besloten Sterk Westerkwartier op te richten. En met succes. We hadden bijna vier zetels bij de laatste verkiezingen.”

En nu zelfs wethouder. Hoe ga je het Westerkwartier sterk maken?

“Het Westerkwartier meer op de kaart zetten bij het Rijk en de Provincie. Proberen subsidies te krijgen voor wegen. De Noord-Zuid verbinding tussen Leek en Zuidhorn is een wens. Daarnaast ben ik wethouder Sport. Als het aan mij ligt wordt sport tot 18 jaar gratis en wordt er op scholen elke dag 1 uur bewegen gegeven. In de praktijk zie je daar tastbare resultaten van.”

Je hebt ook Toezicht en Handhaving in je portefeuille. Uit het verleden maak ik op dat je de burger niet te veel regels op wilt leggen. Zoals de afschaffing van de welstandscommissie in de gemeente Marum.

“Regels spreek je met elkaar af. Je hebt te maken met het bestemmingsplan en bouwvoorschriften. De welstandscommissie bestaat nog wel in het Westerkwartier. Er zitten voordelen en nadelen aan welstandsvrij bouwen. Een nadeel is dat als je een bouwplan helemaal vrij laat, mensen een bouwkeet of loods op een kavel plaatsen. Maar nogmaals, ik ga over de uitvoering van de regels”.

Is er veel verschil tussen de gemeente Marum en de gemeente Westerkwartier?

“Marum was altijd gezellig. Een borrel na de raadsvergadering en we gingen met elkaar op stap. Het Westerkwartier is interessanter. Ga maar na, Marum had een begroting van 20 miljoen, het Westerkwartier 190 miljoen euro. En de nieuwe gemeente heeft meer dan 60.000 inwoners in plaats van 10.000.”

Nog een oude bekende uit Marum komt als wethouder in het college, de Marumer raadsgriffier Marjan Sijperda. Verrast?

“Ja dat heeft me wel verrast. Ik wist wel dat ze op het lijstje stond. We hebben met VZ Westerkwartier gesproken over een fusie, toen dat lijstje opdook. Dat het niet tot een fusie is gekomen zat hem in mensen en personen. We zijn trouwens wel verbaasd over het vertrek van Geertje Dijkstra-Jacobi. De ene dag zit je nog met haar aan tafel, de volgende dag kondigt ze aan dat ze stopt.”

Harry Stomphorst is 14 jaar politieagent geweest. Als hij het uniform weer zou aantrekken, zou hij met plezier weer de weg opgaan. Hij koos voor het pad van financieel adviseur. Als je Harry hoort praten heeft hij nog wel iets weg van de agent die met een enigszins barse stem en zonder tegenspraak er op wijst waar je ‘scheef’ bent gegaan.

Harry tijdens de laatste vergadering van de Marumer gemeenteraad.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen