De zoektocht naar beschutting van SociaalWerk De Schans

ditisWesterkwartier

LEEK-Koken, biljarten, lezen, jeu des boules, kaarten, ouderenvervoer, bloedprikken, seniorenweb, repaircafé, pedicure en de vaste vrijwilligers achter de balie die de telefoontjes afhandelen, het vindt allemaal plaats in De Schutse in Leek. De Schutse staat symbool voor het welzijnswerk dat in tientallen jaren is opgebouwd. Maar met de nieuwe gemeente Westerkwartier is het nog maar de vraag wat daar van over blijft.

Meer dan drie miljoen euro is er met het welzijnswerk  voor de gemeente Westerkwartier gemoeid. Vorig jaar won de Tintengroep, hoofdkwartier Gieten, de aanbesteding. Vanuit Akkerswaert in Leek werken 14 mensen aan de invulling van het sociaal cultureel werk in de gemeente: mantelzorg, geldzorg, ondersteuning vrijwilligers, overlast, weerbaarheidstrainingen en geheel passend in de tijd: gezonde leefstijl. Een half jaar krijgen de oude welzijnsorganisaties de tijd voor de overgang naar de nieuwe situatie.

En dat baart de ongeveer twintig organisaties die gebruik maken van De Schutse zorgen. Onder aanvoering van Paul Tameling is een werkgroep bezig met De Schutse 2.0. “Er is nu sprake van een ‘zachte’ overgang, waarbij de activiteiten nog doorgang vinden. Maar over de schoonmaak, verwarmingskosten en de huur van het gebouw bestaat onduidelijkheid. Voor de Stichting Vredewold waren Gerard Kosse en Tineke Turksema de vaste begeleiders van de vrijwilligers, maar dat is per 1 januari afgelopen. We voeren druk overleg met Vredewold over het voortbestaan van De Schutse in het gebouw.”

SociaalWerk De Schans heeft in de nieuwe gemeente de gebouwen van het sociaal cultureel werk niet overgenomen. Dat is op zich volgens Tameling niet verwonderlijk. “Ze kunnen de gebouwen ook gaan huren. Als eigenaar zit je er aan vast, ook als in de toekomst het werk aan iemand anders wordt gegund.”

De voormalige wethouder Meindert Bouma licht tijdens de eerste bijeenkomst van dit jaar van de Protestants Christelijke Ouderen Bond de leden in over De Schutse. “Het is toch je reinste kapitaalvernietiging als het gebouw wordt gesloten,” merkt een van de aanwezigen op. Bouma kan dat alleen maar beamen. Tameling vreest bij sluiting van het gebouw dat activiteiten verdwijnen als ze verspreid  worden over diverse locaties. “Je hebt nu mooi alles onder één dak”.

SociaalWerk De Schans heeft een website waarop staat wat ze kunnen betekenen. Daarop staat ook hun doel: Er voor zorgen dat mensen de toekomst weer met vertrouwen tegemoet zien en zichzelf (weer) kunnen redden in hun (t)huis, buurt en samenleving.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen