De fles is leeg bij de gesloten Mitra Leek

ditisWesterkwartier

LEEK-Op een miezerige ochtend begin januari is Jeroen Nienhuis van de inmiddels gesloten Mitra aan het opruimen. Met karretjes van de Jumbo haalt hij de laatste spullen uit het pand. Hier is al sinds mensenheugenis een slijterij gevestigd, eerst onder de naam Cheerio. Maar de spoeling van de sterke drankzaken is te dun met meerdere slijterijen en verkooppunten van sterke drank in supermarkten. De Wall of Fame van speciaalbieren heeft het tij ook niet mogen keren. Weer een zaak in Leek die teloor is gegaan.

Jeroen heeft enorm zijn best gedaan om de slijterij in stand te houden. “Vijf jaar geleden heb ik mij hier gevestigd. Daarvoor heb ik eerst marktonderzoek gedaan. Maar toen was de markt nog niet zo verzadigd . De gemeente geeft nieuwe slijters een vergunning. En dan heb je de ‘borrelshops’ in bijvoorbeeld de Poiesz en de Plus waar ze sterke drank verkopen. Daar moet iemand permanent aanwezig zijn, maar meestal vindt de bediening door het personeel uit de winkel plaats. Soms door een 16-jarige en dat mag helemaal niet. Maar daar wordt niet op gehandhaafd.”

Kruimels

Nergens waren zoveel soorten bier verkrijgbaar als bij de Mitra in Leek. “Ik heb me daar echt in gespecialiseerd. Vooral speciaalbieren van lokale brouwerijen waren goed vertegenwoordigd. En dan breidt de Jumbo driekwart jaar later het schap met bier met een paar meter uit: met…. speciaalbieren. Straks met een nieuwe Poiesz in Tolbert en de nieuwe Jumbo in Leek die drie keer zo groot wordt blijven alleen de kruimels over. Tegen dat geweld kan een kleine ondernemer niet op. Ik vind het echt heel jammer”.

De tranen over de sluiting zijn Jeroen gelukkig bespaard gebleven. “Ik heb het geluk dat ik een winkel in Assen heb kunnen overnemen. De gemeente daar houdt tenminste rekening met de verdeling van winkels die hetzelfde verkopen. Ik heb het daar erg naar mijn zin.”

Het is nog maar net bekend dat de Mitra in Leek de deuren sluit.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen