Bouw 72 woningen betekent ‘nekslag’ voor gemeentehuis Leek

ditisWesterkwartier

LEEK-Nijhuis Bouw B.V. is met zusterorganisatie Explorius Vastgoedontwikkeling B.V. de winnende partij die het terrein van gemeentehuis Leek mag herontwikkelen tot een duurzame woonwijk. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders op 3 oktober besloten. 72 woningen worden gebouwd in het plan dat Klein Nienoord heet, een mooie nieuwe groene woonwijk voor Leek.

Het college is erg tevreden over het hoge percentage woningen in het betaalbare segment. Van de 72 woningen komen er 33 sociale huurappartementen in de ‘oude ULO’ en zijn 20 woningen onder de € 355.000,- geprijsd. De gemeente organiseert samen met Nijhuis en Explorius op 12 oktober tussen 19:00 – 20:30 een inloopavond in gemeentehuis Leek. Belangstellenden zijn van harte welkom.

In maart dit jaar startte de verkoopprocedure van de gemeentelijke gebouwen op het terrein aan de Tolberterstraat in Leek. Uit elf geïnteresseerde partijen werden vijf bedrijven geselecteerd die een concreet plan voor het terrein mochten indienen. Een groep van experts heeft deze plannen beoordeeld aan de hand van vooraf opgestelde voorwaarden. Van deze vijf bedrijven kwam de combinatie Nijhuis-Explorius als beste uit de bus. Nijhuis en zusterorganisatie Explorius werken samen met V8 Architects en Laos Landschapsarchitectuur en Stedenbouw.

Wethouder Bert Nederveen: ”Wij waren verrast door de mooie en creatieve plannen die ingediend werden voor het terrein van gemeentehuis Leek. Ik ben bijzonder tevreden over het winnende plan. Het biedt een ruim aanbod aan koopwoningen in verschillende prijsklassen en sociale huurappartementen. Het is een schitterende locatie. Het te restaureren ‘Huize Klein Nienoord’ vormt straks een mooie blikvanger voor deze nieuwe woonwijk.”

Nijhuis en Explorius willen de woonwijk weer deel uit laten maken van Landgoed Nienoord. Een woonwijk in een grote groene landschapskamer met een mix van oorspronkelijke gebouwen en nieuwe woningen. De woningen worden energiezuinig en op een duurzame manier gebouwd. Door gebruik te maken van bestaande, duurzame materialen en verantwoorde producenten. Daarnaast is er ook ruimte voor planten en dieren, er komen nestplaatsen en bijvoorbeeld een plek voor opvang van regenwater. Na afronding van de ruimtelijke procedures verwachten Nijhuis en Explorius eind 2024 te starten met de sloop- en bouwwerkzaamheden van de ‘oude ULO’. De bouw van de koopwoningen en de restauratie van ‘Huize Klein Nienoord’ volgt medio 2025.

Gemeentehuis Leek blijft open tot medio 2024

Het gemeentehuis in Leek blijft in ieder geval open tot medio 2024. Tot die tijd blijft de dienstverlening hetzelfde. Daarna zal de dienstverlening centraal vanuit gemeentehuis Zuidhorn verlopen. De gemeente blijft dichtbij haar inwoners. Veel kan digitaal, of de gemeente voert het gesprek daar waar de inwoner dat wil.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen