‘Benadruk maar dat de zondagssluiting funest voor ondernemers is’

ditisWesterkwartier

LEEK- Aan het woord is voorzitter Jan van der Laan van de Ondernemersvereniging Westerkwartier. Pardon, Westerkwartier…, eigent de Bedrijven Vereniging Leek (BVL) zich net als de heren van Nienoord destijds zich het hele gebied toe? Zelfs de winkeliers mogen zich nu aansluiten bij de Ondernemersclub. Tijd om Van der Laan, die onversneden VVD standpunten uitvent, aan de tand te voelen.

Wat heeft een bedrijf in Garnwerd aan de Ondernemersvereniging Westerkwartier?

“Als een bedrijf in Middag-Humsterland kansen ziet voor het maken van een product, dan kunnen wij met onze 160 leden veel voor hem of haar betekenen. Denk maar aan reclame maken, inzetten van ervaring van onze leden en behoeden voor valkuilen. We komen elke maand bij elkaar met een groot deel van onze leden, je bouwt een netwerk op en vergroot je kennissen- en vriendenkring.”

Moeten ze wel, heel symbolisch, voor de nieuwjaarsreceptie naar de borg Nienoord of later in het jaar naar het theehuis in Midwolde komen.

“Dat is voor de meeste leden ook het dichtst bij. Wij hebben trouwens niet de intentie om de leden van andere ondernemersverenigingen af te snoepen. Iemand die lid is van de Zuidhorner ondernemersclub heeft voordeel bij de onderlinge contacten in het dorp. Wij zoeken het niet in de snelle verbindingen, maar in de macht van het getal. Door onze grootte kunnen we interessante gastsprekers uitnodigingen zoals Bram Moskowitz of de gebroeders Anker. Daarnaast zijn we een belangrijke spreekbuis voor de gemeente Westerkwartier.

Winkeliers kunnen nu ook lid van de vereniging worden. De BVL en de Handelsvereniging zijn niet altijd door één deur gegaan? Loopt het storm met de aanmeldingen?

“Neem bijvoorbeeld de Plus supermarkt. Die is goed voor meer dan 30 arbeidsplaatsen. Wij zijn ook een werkgeversclub. Onze leden zorgen voor de werkgelegenheid. Daar liggen gezamenlijke belangen voor een goed ondernemersklimaat. Dat door de PFAS, weet u wat het is?, en het stikstof besluit er niet meer gebouwd kan worden en ondernemingen op slot worden gezet, raakt ons allemaal. Bedrijven zorgen voor inkomen en bij de winkels kun je terecht voor kleding, eten, drinken, cosmetica en noem maar op.”

Van der Laan op de bres voor Sinterklaas en de kerstverlichting?

“Daar hebben we geen bemoeienis mee. We zijn ook tegen een ondernemersfonds waar bedrijven verplicht zijn aan bij te dragen. Dat is iets wat de Handelsvereniging wel graag wil. Maar daar hebben veel ondernemingen geen baat bij. Het bestuur is er op tegen omdat gemeentelijke betalingen als bijvoorbeeld grasmaaien ook uit het fonds zouden kunnen worden betaald als de gemeente wil bezuinigen op groenonderhoud. Met dit soort fondsen begeef je je gauw op een hellend vlak: wat is voor de gemeente en wat is voor de bedrijven? We maken ons wel sterk voor de zondagsopening. Benadruk maar dat de zondagssluiting funest is voor enkele ondernemers in Leek en Tolbert. Roden is op een paar kilometer afstand en daar geldt de norm niet. Leek is met twintig koopzondagen per jaar de norm. Die kun je niet terugbrengen naar tien. De verruimde openingstijden maken het verschil tussen min en plus onder de streep. Denk hierbij aan een winkel die net voor de feestdagen zijn winkel extra mooi wil maken en dan de zondag nodig heeft om net dat beetje extra omzet te generen die het leuk maakt om de extra arbeid te compenseren. Dat wat werkt moet je laten werken. Maar ja, VZ Westerkwartier wil niet met Groen Links in het college en de Christen Unie (CU) maakte hier een punt van. Ik heb mij verbaasd over de eensgezindheid van de raadsleden die deel uitmaken van het college zo eenduidig stemden, terwijl enkele hun carrière in Leek zijn begonnen en met de zondagsopening geen probleem hadden.”

Als makelaar zit u in het vastgoed. Er zijn nu winkels in Leek die dichtgaan omdat ze langjarige huurcontracten moeten afsluiten. Wat vindt u daarvan?

“Er zijn nu twee of drie ondernemers die vast lopen. Wees als verhuurder blij dat het pand verhuurd wordt! En biedt vervolgens een jaarcontract aan, de praktijk wijst uit dat de ondernemer vaak langer blijft dan een jaar. De angst voor jarenlange contracten is te groot. Datzelfde zie je bij personeelscontracten. Als werkgever willen we graag mensen in dienst nemen en langjarige contracten aanbieden. Maar laat de politiek inzien dat als een medewerker niet voldoet, diefstal pleegt of een verkeerde cultuur in het bedrijf brengt, hij of zij ontslagen kan worden. Nu moet je als ondernemer de portemonnee trekken en jarenlang doorbetalen, dit weerhoud ondernemers mensen in vaste dienst te nemen.”

Eind vorig jaar bent u lid geworden van de steunfractie van de VVD. Zit u ‘rechts’ of ‘links’ met uw standpunten?

“Eerst hadden we last van de paarse krokodil, nu worden we gegrepen door de papieren tijger. Het klimaat is een papieren tijger. Ik dacht al wat zijn D66 en Groen Links stil met betrekking tot het kabinetsbeleid. Maar ja, toen kwam de aap uit mouw: 100 km/uur, bouwstop door PFAS en stikstofnormering. Er is op de noodknop gedrukt. En dat terwijl alle seinen voor de economie op groen stonden. Regeren is vooruitzien, het milieu is belangrijk, wat we nu doen is de arrogantie van de welvaart. Boeren overwegen om te verhuizen, onze oude auto’s gaan naar het buitenland, bedrijven overwegen niet meer te investeren in Nederland maar in het buitenland. Ik ben voor het milieu maar zeker ook voor werkgelegenheid. Als u geen behoorlijk inkomen meer heeft is milieu niet uw eerste prioriteit. Als afsluiter zou ik de politiek graag mee willen geven last te krijgen van belastingschaamte. Wij als werkgevers zijn niet in staat de lonen te compenseren met de vele belastingverhogingen. Tja, of het rechts of links is mag u zelf bepalen.”

Volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Hoeveel zetels voor de VVD?

“Minstens 6, de VVD heeft de afgelopen tijd wel het lef gehad om beslissingen te nemen, beslissingen die mij ook zwaar op het dak vallen, maar als ik alle politieke partijen tegen het licht houd is de VVD in mijn ogen de beste partij”.

Jan van der Laan houdt zijn nieuwjaarsspeech voor de leden van de Ondernemersvereniging Westerkwartier

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen