50-jarige gymvereniging houdt de ‘meiden’ jong

ditisWesterkwartier

NIEBERT/NUIS-Hoe oud de leden van de damesgymnastiek vereniging De Jokers uit Niebert ook zijn, het plezier dat ze met elkaar hebben doet denken aan een stel jonge meiden. Al vijftig jaar komen ze bij elkaar om eerst spieroefeningen te doen en dan stuitbal. Dat laatste willen ze niet missen. Tot vorig jaar deden ze nog mee aan toernooien in Westerkwartier en Noordenveld. “De dames worden wat ouder, het gaat niet zo snel meer,” vertelt gymjuf Froukje Drent, die niet meer weet hoe lang ze al voor de groep staat.

Een bestuur heeft de gymvereniging niet, alleen een penningmeester. Dat is de 82-jarige Sietske Dijk-Kolk uit Marum en zij is ook al 50 jaar lid. “Ik wilde met mijn 80-ste ophouden, maar ja, toch maar doorgegaan. Ik heb onlangs mijn arm gebroken en toen zei de dokter ‘wat doe je op de gymnastiek’. Ik antwoordde dat je toch altijd moet blijven bewegen.” Ondanks een pen in haar arm blijft Sietske zwierig zwaaien. Het jongste lid is trouwens begin zestig.

De 82-jarige Sietske Dijk-Kolk

Stuitbal

Stuitbal is typisch een spel uit deze streek. Het is bedacht door Duurt Louwes, een oom van de gymjuf. “Duurt was boer in Zevenhuizen. Hij is in Een begonnen met het geven van gymlessen. In Leek heeft hij de Sunckemahal opgericht, thans Sportcentrum Leek. Stuitbal is een soort volleybal. Aan iedere kant van een bank staat een team en de bal mag één keer stuiten voordat je hem moet vangen. De Jokers zijn ooit een keer derde geworden in een toernooi, van de fanatieke Zevenhuisters hebben ze nooit gewonnen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen