Zonnige tijden voor de zonneparken in Leek

ditisWesterkwartier

LEEK-Dat had de familie Van der Weg in 1836 ook niet kunnen bevroeden, dat er een 10 hectare groot veld met zonnepanelen op hun grond zou komen. Deze week zette de belg Guy Coenen voor de Nederlandse tak van Ecorus de handtekening voor de aankoop van de grond voor het plaatsen van ruim 25.000 zonnepanelen op het Leeksterveld langs de A7. Daarnaast is nog een veld van 11 hectare ingeruimd voor zonnepanelen. Daar is de gemeente nog bezig met het verkrijgen van de benodigde vergunningen liet wethouder Hans Morssink weten.

De raad ging al eerder akkoord met een verklaring van geen bedenkingen. Niet te verwarren met bezwaren, want die waren er niet tegen het zonnepark. De panelen komen er voor in ieder geval een periode van dertig jaar. Die leveren volgens directeur Frans Latjes van Ecorus jaarlijks genoeg stroom op voor 3000 huishoudens.

De aanleg van velden zijn volgens hem nodig, want met het plaatsen van panelen alleen op daken kom je nooit aan de benodigde hoeveelheid zonne-energie. In het voorjaar gaat Enexis de leidingen aanleggen. In de loop van het jaar volgt dan de plaatsing van de panelen. Ecorus treft op het moment ook voorbereidingen voor het plaatsen van panelen bij Oostindie op twee hectare grond.

Straks aan de A7 in Leek (Foto: Ecorus)

Om het park aan de A7 aan te kunnen leggen moest de bestemming ‘agrarisch’ worden gewijzigd. Morssink: “Als gemeente willen we niet overal maar velden met zonnepanelen. En als we al een veld inruimen voor zonne-energie, dan komt de Provincie om de hoek kijken.”  De bestemming agrarisch is met het raadsbesluit gewijzigd in zonnepark. Daarmee is de grond meteen meer waard.

Deze warme dagen met veel zon betekenen geen piek in de opwekking van stroom. Daarvoor is de maand mei volgens Guy Coenen het meest gunstig. “Dan staat de zon in de ideale hoek ten opzichte van de panelen. Doordat het nu zo warm is verliezen de panelen tot wel 15 procent van hun capaciteit.”

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen