Westerkwartierders buitengebied kiezen voor glasvezel van zwarte piet

ditisWesterkwartier

WESTERKWARTIER-

Westerglas doet niet meer mee, maar met wie ga je nu in zee?

Iedereen baalt, dat de coöperatie het niet heeft gehaald.

De aanleg van een glasvezelkabel in het buitengebied van het Westerkwartier is niet meer dan een technische aangelegenheid, maar is inmiddels een emotioneel verhaal geworden. Vijf jaar lang heeft de stichting Breedband Westerkwartier geprobeerd een glasvezelkabel voor de onrendabele adressen voor elkaar te krijgen. De ontwikkelingen raakten in een stroomversnelling toen Snelinternetgroningen (Sig) zich halverwege dit jaar ook aanmeldde met in hun kielzog Glasdraad.

Het is natuurlijk balen voor het bestuur van Westerglas dat ze het benodigde aantal leden niet hebben gehaald. In een tijd dat niemand nog aan de aanleg van glasvezel dacht in het onrendabele buitengebied maakten zij zich daar sterk voor. Honderden bezoeken van ambassadeurs en vele gele bordjes aan de weg later, zijn er niet genoeg leden om de kosten te dragen. Penningmeester Margreet Homan van Westerglas houdt de moed er nog in. Ze gaat aan de slag met de vele suggesties die zijn gedaan tijdens de avond toen meer dan 200 leden te horen kregen dat de stekker eruit gaat. Als ze ten onder gaat dan is het strijdend.

Zwarte piet

Hoewel veel coöperatieleden onder aanvoering van voorzitter Jan Hut Sig de zwarte piet toespelen, melden de meeste adressen zich inmiddels wel bij Sig aan. “Het is niet van harte, maar de beste optie. We willen in ieder geval glasvezel, want het lijkt wel of het internet met de dag langzamer wordt,” aldus iemand tijdens een informatieavond. Veel vragen gaan over de radioverbinding, maar het gebied wordt voor meer dan 90 procent van een glasvezelkabel voorzien verzekert een woordvoerder van Sig. De aansluiting wordt dankzij een lening van de Provincie Groningen gratis aangelegd. Enige voorwaarde is dat mensen voor een jaar een abonnement nemen bij Kabelnoord. Daarna heb je de keus uit meerdere providers, want Sig biedt een open netwerk. Volgend jaar voor 5 december kan het Sinterklaasjournaal ten noorden van de A7 via glasvezel worden bekeken. De eerste aansluitingen ten zuiden van de snelweg, Leek en Marum, volgen direct daarna.

Glasdraad richtte zich in eerste instantie op de dorpskernen, waar het aanbod van Sig niet telt. Sig mag alleen witte adressen met heel langzaam internet van glasvezel voorzien. Een aansluiting in het dorp kost 200 euro en dan heb je de keus uit vele providers. Nu Westerglas is weggevallen gaat Glasdraad ook de boer op in het buiten gebied. Hier kost een aansluiting 2000 euro.

Ach glasvezel, zegt zwarte piet, het liefst in het hele gebied.

Het moet opgelost, want we willen niet meer per post.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen