Waterspuwers Diepswal voor vervangen buis uit 1800

ditisWesterkwartier

LEEK-De waterspuwers in het sluisje aan de Diepswal geven niet de indruk dat er door de droogte te weinig water is. Toch spuwen ze water om het gebied achter Leek richting Jonkersvaart van voldoende water te voorzien. De sluis is een zogenaamd ‘opvoergemaal’. Coördinator team technisch onderhoud Ebel Kort van Waterschap Noorderzijlvest zegt dat er normaal onder in de sluis net zoveel water wordt opgevoerd. “We doen het nu zo omdat de betonnen buis uit 1800 is gaan lekken.”

De 200 jaar oude buis is 60 centimeter dik, maar is nu echt aan vervanging toe. Dat is nog niet eenvoudig. Kort: “We moeten een kuip slaan in het hoog gelegen deel. Dan komt er een nieuwe pvc buis door de oude heen. Dat is nog niet eenvoudig , want de buis loopt niet in een rechte lijn”. De betonnen buis is door de eeuwen heen wel her en der gerepareerd. De werkzaamheden voor het waterschap zullen nog wel enkele maanden duren.

Als je een tijdje naar de waterspuwers kijkt is het verbazingwekkend hoeveel water er door gaat. Achter de sluis is het waterpeil laag, maar richting centrum staat het water een stuk hoger. Water genoeg zou je zeggen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen