MARUM-Met een ferme klap sloot oud-burgemeester Henk Kosmeijer van Marum het afscheidsboek dat hem net was aangeboden. Het boek is het sluitstuk van een waardig afscheid van de gemeente Marum. Hij was een van de initiatiefnemers van het afscheidsprogramma. Voor burgemeester Koos Wiersma begint met het openen van het boek de kennismaking met Marum. Alle huishoudens krijgen het afscheidsboek komende week in de bus.
Het afscheidsboek is het sluitstuk van de stuurgroep die door de gemeente Marum werd ingesteld om afscheidsactiviteiten te organiseren. Het is geschreven en samengesteld door Koos Vos en Cobi Olijve. Naast alle dorpen waren de Molukse gemeenschap en activiteitencommissies vertegenwoordigd. Het grootse afscheidsfeest staat menigeen nog in het geheugen gegrift. Voor het boek heeft elk dorp in grote getale foto’s aangeleverd. Daar is een selectie uit gemaakt.
“Het boek geeft een dwarsdoorsnee van de dorpen door de tijd heen. We eindigen met de huidige stand van zaken. Zo zien we de kracht van elk dorp dat nu deel uitmaakt van een grote gemeente met 41 dorpen,” vertelt schrijver Koos Vos. Voor de realisatie van het boek tekende Roel Huisman, die ook de druk heeft verzorgd.
In het boek staan vele leuke wetenswaardigheden. Wist u dat….?
Boerakker een ravijn heeft
Het eerste deel van de Leidijk in Lucaswolde vroeger Lijkweg heette
Noordwijk rond 1950 600 bewoners telde tegen 240 nu
Marum in 1899 een der grootste gemeenten in de provincie Groningen werd genoemd
In Nuis drie molens hebben gestaan
De dikke beuk in Niebert meer dan 250 jaar oud is en in de top tien van ‘Bomen van de Ereklasse’ van Nederland staat
In het boek een foto uit 1927 staat waarop mannen staan afgebeeld die op een rij met de schop de Jonkersvaart uitgraven
In de kluis van het oude bankgebouw in De Wilp twee verloren gegane films over het dorp uit 1953 en 1961 werden gevonden.