WESTERKWARTIER-Theo Alberts was 11 jaar toen hij een kristalradio bouwde en luisterde naar zenders via de middengolf werkend zonder batterij. Niet veel later kocht hij voor een habbekrats zijn eerste legerradio met een schaaltje dat met een achtergrond van rood, wit en blauw magisch heen en weer ging. Het is het begin van een indrukwekkende verzameling zendapparatuur die hij in de loop van veertig jaar heeft opgebouwd. Spionage apparatuur, de eerste AWACS uit de B52 bommenwerper, zendapparatuur van een U-Boot uit de oorlogsjaren en een radio van een Lancaster uit 1940, het is maar een greep. Uit diverse landen, Noorwegen, Zweden, Finland, Rusland, Japan etc. heeft hij apparatuur. Als Theo eenmaal begint te vertellen over de apparaten die allemaal nog werken weet hij niet van ophouden.
Alle wanden en stellingen staan van boven tot beneden vol met zendapparatuur. Theo heeft nog net ruimte voor zijn werkbank om aan de apparaten te sleutelen. Elektrotechniek is zijn lust en zijn leven. Hij is docent aan een technische school in Groningen en heeft hiervoor onder meer bij JC Electronics in Leek gewerkt. De apparaten in zijn ‘museum’ zijn voor een groot deel afkomstig uit dumpzaken. “Als de militaire apparaten werden vervangen kwamen ze vaak via opkopers in bepaalde legerdumpzaken terecht. Als ik daar dan heen ging, trad voor mij de WEM factor op. Warmte En Mystiek, dat is wat die apparaten uitstralen en waardoor ze aantrekkelijk zijn. Neem de radiobuizen, die gaan gloeien, elektronen worden weggeschoten en signalen worden versterkt. Dat is radiotechniek die bijna nooit kapot gaat. Indrukwekkend toch,’’ filosofeert Theo.
Eerste AWACS
Absoluut hoogtepunt uit de collectie is het eerste AWACS systeem dat in de de B-52 bommenwerpers was ingebouwd. AWACS staat voor Airborne Warning and Control System en wordt nog heden ten dage door de NAVO gebruikt. Het is een vliegend, op radar gebaseerd verkennings-, detectie-, commandovoerings- en communicatiesysteem. Theo heeft het systeem weer aan de praat gekregen en geeft ter plekke een demonstratie. Heel verrassend als er op een gegeven moment muziek klinkt, want ook dat signaal wordt opgepikt.
Minstens zo indrukwekkend is de spionageapparatuur. Zoals een installatie in een houten kistje die door de Engelsen ten tijde van WO II werd gedropt voor het Nederlandse verzet. Een zendapparaatje van de KGB kan berichten tot 3000 kilometer versturen. De berichten werden gecodeerd, in een gewoon filmrolletje geponst en vervolgens uitgelezen en verstuurd. “In Rusland stonden de ontvangers dag en nacht aan. Ik heb een keer een rolletje door het apparaat gehaald en dat ging verrassend snel. Te snel om het bericht te kunnen onderscheppen.”
Generaal Patton
Theo heeft ook de allereerste Amerikaanse draagbare walkie talkie. Nou ja, draagbaar. Met een accu er onder toch nog een heel gewicht om mee te nemen. Nee dan de legergroene Walkie Talkie die generaal Patton in de film ‘Saving Private Ryan’ in handen heeft en daarmee een keerpunt in de oorlog bewerkstelligt.
Apparatuur die in de Russische T34 tank heeft gezeten, die in 1941 tegen Duitsland werd ingezet, staat ook in goede staat te pronk. Je kunt bijna de hele oorlogsgeschiedenis van na 1940 bij Theo aflezen. Wat te denken van de zendapparatuur die op Engelse marineschepen dienst heeft gedaan. Het is eigenlijk heel bijzonder dat alles nog gewoon werkt. Als het internet uitvalt, heeft Theo nog contact met de hele wereld.
Trivia
De hulptroepen uit Niekerk die Theo hielpen verhuizen met zijn apparatuur, hebben het daar heden ten dage nog over. Wat bleek: het ging om een enorm inspannende klus: de zendapparaten zijn bijna niet te tillen zo zwaar!