Sobere inrichting steekt schril af bij naam Leekster Koninkrijkszaal

ditisWesterkwartier

LEEK-De Koninkrijkszaal van de Jehovah’s getuigen zit een beetje verstopt achter de Samenlevingsschool De Stapsteen. Je oog moet er net op vallen als je er voorbij fietst. De zaal bestaat al sinds 1971 en wordt vanaf de oprichting twee keer in de week bezocht door ongeveer 80 Jehova’s getuigen uit onder meer Leek, Roden, Marum, Oldekerk en Niekerk. Voor een gebouw met de naam Koninkrijkszaal is de inrichting met witte muren, een kast met folders en ongezellig uitziende stoelen ronduit sober te noemen. “Wij zijn niet van de beelden,” zegt Tim van Veen die een kijkje achter de muren van het gebouw gunt.

Eerst stond er een houten gebouw, maar de muren zijn inmiddels van steen. Het lijkt een beetje stil rond de Jehovah’s getuigen, die door de affaire over kindermisbruik negatief in de publiciteit kwamen. “In Leek e.o. komen we gemiddeld een keer per jaar langs de deuren om onze boodschap te brengen,” vertelt Tim. Hij is met zijn vrouw Inge naar Leek gekomen om onder het genot van een gebakje over de Leekster zaal te vertellen. “Ik kom uit Limburg en het bourgondisch genieten heb ik meegenomen,” verklaart hij. Tim houdt regelmatig lezingen in Leek.

“We gaan deze maand met nieuwe karretjes in het centrum van Leek staan. Mensen kunnen dan een folder meenemen met onderwerpen die aanspreken. Als ze willen kunnen ze met ons in gesprek. Wij hebben een boodschap te brengen en het is aan een ieder om daar wel of niet wat mee te doen.” Tim zijn ouders hebben zich in 1947 bij de Jehovah’s getuigen aangesloten. Op zijn dertiende liet hij zich dopen. Ook zijn zus en broer maken deel uit van het genootschap.

De organisatie is wereldwijd werkzaam en een geoliede publiciteitsmachine. Het hoofdkantoor is gevestigd in Emmen waar 130 mensen werkzaam zijn. “Onze brochures verschijnen in 975 talen. De Wachttoren is het meest gepubliceerde tijdschrift in de wereld. We beschikken over drukpersen die 100.000 tijdschriften per uur drukken. Alles rond de organisatie wordt op vrijwillige basis door de leden bekostigd. Ook dit gebouw in Leek,” vertelt Van Veen.

Kindermisbruik

Over kindermisbruik is Tim duidelijk: ‘ dat haten we’ zegt hij in scherpe bewoordingen. “In de media krijgt het veel aandacht, maar aan de deur worden we er niet veel op aangesproken. De universiteit van Utrecht doet nu onafhankelijk onderzoek naar eventueel misbruik. Ik sta er voor in dat Jehovah’s getuigen er alles aan doen om kinderen te beschermen. Het is verschrikkelijk als zulke dingen gebeuren.” Tim wijst op een video (“Bescherm je Kinderen”) op de site van jw.org waarin kinderen worden gewaarschuwd voor volwassenen met verkeerde bedoelingen.

De Leekster gemeenschap kent ook gezinnen met jonge kinderen die onder meer naar de Nijenoertschool gaan. Ze nemen daar geen deel aan bijvoorbeeld feesten als Sinterklaas en vieren hun verjaardag niet. “Dat staat niet in de Bijbel”, legt Tim uit. “Maar dat wil niet zeggen dat we niet genieten van het leven. God heeft kleuren en smaak gemaakt. Kinderen trakteren of krijgen een cadeautje op andere spontane momenten.” Het gebakje dat we oppeuzelen op het podium in de Koninkrijkszaal van Leek smaakt in ieder geval ‘hemels’.

De Koninkrijkszaal van de Jehova’s getuigen in Leek.

Meer artikelen

1 REACTIE

  1. Zo veel bewijzen en verloren rechtzaken door deze sekte over het geheim houden van kindermisbruikers. Om nog maar te zwijgen over alle slachtoffers van het uitsluiten/excommunicatie… Al die mensen die er niet meer in geloofden en vervolgens hun familie is afgepakt. Het is een destructieve sekte, maar dat hebben de doorsnee leden niet in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen