ZEVENHUIZEN-De vereniging plaatselijk belang DES in Zevenhuizen heeft het initiatief genomen om de schade aan huizen door bodemdaling als gevolg van de gasopslag Langelo onder de aandacht te brengen. “Eind januari hebben we een bijeenkomst georganiseerd met de NAM, Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) en de gemeente Westerkwartier. Nog voor de bijeenkomst, waar 190 mensen op af kwamen, waren er al 87 schademeldingen gedaan. Dat betreft voornamelijk scheuren in muren,” vertelt voorzitter Anja Mellema.
Henk Koenes uit Zevenhuizen heeft zich verdiept in de zaak en vertelt dat de gasopslag (klik velden aan en zoom in op Zevenhuizen, blauw is gasopslag) van Langelo tot ver onder Zevenhuizen doorloopt. “Er zou in eerste instantie drie miljard m3 gas in worden opgeslagen, maar dat is nu 6 miljard m3. ‘s Winters wordt de voorraad aangesproken en daalt de bodem drie centimeter, ‘s zomers komt daar weer drie centimeter bij. Dat is al zeven jaar aan de gang en blijft de komende 15 jaar doorgaan. Zelf merk ik het thuis aan klemmende deuren. Je haalt er een stuk af en een paar maanden later zit er weer meer ruimte tussen de deur en het kozijn.”
De vertegenwoordiger van de TMCG meldde tijdens de bijeenkomst dat schades bij de commissie gemeld kunnen worden. Op de site https://schadedoormijnbouw.nl/ staat hoe dat kan. Koenes: “Dat wordt correct afgehandeld. Er komt iemand langs met een gecertificeerde aannemer die de schade bekijkt. Elk scheurtje wordt in kaart gebracht. Daarbij wordt gekeken of het komt door een constructiefout of door bodemdaling. Vervolgens krijg je een rapport met een schadebedrag dat wordt uitgekeerd. Schade wordt vergoed, gemiddeld gaat het om 10.000 euro. Er is geen limiet wat betreft een ‘potje’.”
Omgekeerde bewijslast
Mellema vertelt dat Zevenhuizen onder hetzelfde regime valt als bijvoorbeeld Loppersum. Dat betekent dat er sprake is van omgekeerde bewijslast. “Je hoeft niet aan te tonen dat scheuren van de bodemdaling komen. De Tijdelijke Commissie moet aantonen dat de scheuren niet van de bodemdaling komen. Voor de duidelijkheid meld ik dat het hier niet om aardbevingsschade gaat. Aardbevingen kennen we niet en komen hopelijk ook niet.”
Het is aan DES te danken dat de problematiek rond de bodemdaling aan de orde komt. Zowel de gemeente Leek als gemeente Noordenveld hebben altijd geprotesteerd tegen de gasopslag in Langelo. In Noordenveld zijn vorig jaar een aantal bijeenkomsten gehouden over de gevolgen van bodemdaling. Koenes: “Zevenhuizen viel buiten de boot. We hebben het initiatief naar ons toegetrokken. Het overleg met de gemeente verliep voorbeeldig. Wethouder Hielke Westra heeft er hard aan getrokken om de schaderegeling voor de hele gemeente Westerkwartier te laten gelden. De regeling gold al voor Garnwerd, Feerwerd en Ezinge. Doordat die nu ook bij de gemeente Westerkwartier horen kon de regeling makkelijker worden uitgebreid.”
Nog een voordeel: DES heeft er een aantal nieuwe leden bij: Door Eendracht Sterk!
Mooi, dat ook Zevenhuizen zich intussen bewust wordt de mijnbouwschade, die veroorzaakt wordt door het onverantwoord gebruik/ misbruik van de UGS Norg.Het is wel wat laat ! Vanuit Steenbergen is een club mensen al vanaf 2014 aan de bel aan het trekken (richting Nam. CVW, de gemeente Noordenveld,de provincie, het ministerie van E.Z.K., de Tweede Kamer etc.). Zie hun website : steenbergen_barst.nl
Ook in Een werd het dorp laat “wakker”. Pas sinds voorjaar 2019 is men massaal de schade gaan melden bij de TCMG (schadedoormijnbouw.nl
In Een is sindsdien een werkgroep, die zich bezig houdt met de mijnbouwschade-problematiek : de TWME (Tidelijke Commissie Mijnbouwschade Een), onder de paraplu van Plaatselijk Belang Een. Zie de site : eencity.nl
Hier ook een aantal artikelen, die ik over dit onderwerp schreef.
De werkgroepen Steenbergen en Een trekken samen op. Het zou mooi en verstandig zijn als alle werkgroepen/actiegroepen rond de UGS Norg onderling afstemmen en samenwerken. Ook de gemeenten Noordenveld en Westerkwartier zouden samen op moeten trekken.