MARUM-Nog maar net bijgekomen van de bijeenkomst over de woningbouwplannen op de Synwoodlocatie, stonden bewoners van de wijk Alberdaheerd woensdag bij de raadscommissie op de stoep. Op de agenda stond het voorstel om met projectontwikkelaar Wim Haase een overeenkomst te sluiten over de exploitatie van de grond. Maar die kon burgemeester Kosmeijer weer intrekken.
Hij moet eerst met de omwonenden overleggen over de inrichting van het gebied. Zij zijn niet tegen de bouwplannen, maar willen niet het grote aantal van 130 woningen naast de deur. Bewoner en inspreker Jille Jan Reitsma vertegenwoordigde de bewoners van Alberdaheerd I. Zijn grootste bezwaar is dat de kavels maximaal 400 vierkante meter mogen zijn als niet 80 procent van Alberdaheerd II is verkocht.
“Waarom deze beperking? Zo krijg je een krap opgezette wijk met 130 woningen. Waarom werken we mee aan winst-optimalisatie op een stuk akkerbouwland van 8.877 m2 wat in 2011 is gekocht voor €103.963,- oftewel €11,71 per m2″, aldus Reitsma.
De burgemeester probeerde de zaak te redden door een aanvulling in het voorstel op te nemen dat er ook grotere kavels mogelijk zijn als dit planologisch ingepast kan worden. Dat zet volgens hem de deur open naar een kwalitatief beter plan met bos- en waterranden, lanen en villa’s. Maar daar ging de raad niet in mee. Er moet nu eerst met de Alberdaheerd bewoners overleg gepleegd worden.
Of dat wat oplevert is vraag twee. Auke van der Vlugt sprak naar aanleiding van een alternatief plan voor Alberdaheerd II. Hij voelt zich in zijn hemd gezet door het college, want er is helemaal niets gedaan met het plan. “In april hebben we gepleit voor meer kwaliteit met groen en water en het creëren van hofjes. De raad verzocht toen de op- en aanmerkingen van de omwonenden serieus te nemen. Daar is helemaal niets mee gedaan. Sterker nog, het college is het niet met ons eens en adviseert maar een zienswijze op het bestemmingsplan in te dienen,” zei Auke emotioneel aangedaan.
Old school
Wethouder Vos vindt dat er een goed plan ligt. Overleg met omwonenden heeft hem niet van dit inzicht doen veranderen. “Er hebben maar vier gezinnen gereageerd die wijzigingen willen. Inmiddels is het via sociale media duidelijk dat er 59 belangstellenden zijn. Straks gaan we met deze mensen de tuinen en wegen verder invullen.” Van de raad kreeg Vos het verwijt dat hij tot de ‘old school’ hoort en niet kijkt hoe hij de mensen tegemoet kan komen. Het idee van Harry Stomphorst om samen met de inwoners en een stedenbouwkundige nog eens naar de plannen te gaan kijken haalde het niet.
Mooi, en de brug en draaikom moeten ook blijven!