‘Pijnlijke’ voorstelling over Molukse geschiedenis in Marum, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

ditisWesterkwartier

MARUM-Wie de pijn wil begrijpen van de Molukkers die in 1951 naar Nederland kwamen, kan niet om de theatervoorstelling ‘Aan de andere kant: een tijdelijk verblijf’ heen. Het stuk wordt op 15 en 16 februari in Bunga Pala in de Molukse wijk in Marum opgevoerd. Daarna is de Randstad aan de beurt. Heel indringend en emotioneel geven de hoofdrolspelers een beeld van de dilemma’s waarmee de Molukkers werden geconfronteerd. Ook de zijde van de blanke Hollanders wordt, soms op komische wijze, belicht. Het is uniek dat de voorstelling naar Marum komt. Alleen één nadeel, het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn te koop via de website van Aan de andere kant: www.adak-theater.nl.

Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over Molukkers in Nederland. Over hun komst naar Nederland en hun jarenlange verblijf in woonoorden. Over verbroken beloftes en acties en de impact die de acties op hen en op andere Nederlanders hebben gehad. Over het perspectief en de beleving van beide kanten. En over verzoening.

Een stukje geschiedenis

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord bevonden zich talloze Molukse oud KNIL-soldaten en hun families. Zij kwamen naar Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn en werden ondergebracht in verschillende woonoorden verspreid door Nederland. Veel van die woonoorden deden in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekampen. In alle gevallen waren de omstandigheden op z’n best primitief te noemen in de kampen. Maar dat was niet erg, want ze hoefden er maar een paar maanden te bivakkeren…
Toch? Het liep anders. De Molukkers konden niet terug naar Ambon. Ze zweefden tussen wal en schip: het waren geen Nederlanders, maar naar huis kon ook niet.

Een tijdelijk verblijf

Het project bestaat uit drie theatervoorstellingen. Het eerste deel was afgelopen najaar een groot succes in kerken in of nabij Molukse wijken in het noorden van Nederland. De voorstelling vertelt het verhaal van Theus Melanesy (Roger Goudsmit), een van de KNIL-soldaten die naar Nederland werd overgebracht, en zijn vrouw Gabriella (Nynke Heeg en Nel Lekatompessy). Als Theus bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Gabriella probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen. De voorstelling heeft verschillende tijds-lagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots). In het najaar van 2019 gaat het tweede deel van Aan de andere kant in première. Het verhaal van Theus en Gabriella wordt dan voortgezet en speelt in de jaren zeventig, de tijd van de tweede generatie Molukkers in Nederland.

Aan het theaterstuk doen ook twee Marumers mee, hier op de foto tijdens de uitvoering in Hoogkerk: vooraan Charlotte Maipauw en naast haar Willy Ayal (met bril)

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen