MARUM-Wiebe de Wit was 17 jaar toen hij van school kwam en in de bouw ging werken. Na vele bazen begon hij 25 jaar geleden voor zichzelf met Bouwbedrijf Marum, daarin gesteund door zijn broer Henk de Wit. De pompschroevendraaier en de handbediende booromslag heeft hij nog steeds, maar die hebben intussen plaats gemaakt voor accu aangedreven gereedschap. Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel op 1 september 1997 had Wiebe de eerste drie weken geen werk, totdat er een handgeschreven briefje kwam van de eerste klant uit Winsum.
‘Wiebe, ik heb gehoord dat je voor jezelf bent begonnen. Kun je mijn badkamer verbouwen?’ “Dat was aan de Bloemstraat in Winsum. Het briefje heb ik nog steeds,” vertelt Wiebe. Met het geld van de verkoop van een huis dat Wiebe had gebouwd kocht hij een busje, gereedschap en reclamebord. Na Winsum volgde de tweede opdracht in Niebert, waar hij de kozijnen verving in de bed and breakfast van Jan en Bertha Veel. “Die zijn er deze maand uitgehaald en vervangen door kunststofkozijnen zag ik”.
Wiebe heeft vele bazen gekend voordat hij voor zichzelf begon. Ooit begonnen bij Poppema ging hij als leerling bouwplaats naar aannemer Rozema. Toen de leermeester Willem Horenga een dag afwezig was, werd door de anderen niet gepikt dat Wiebe de leiding kreeg over de bouw. “Ze wilden mij in een ton met water gooien, maar dat is niet gelukt” .
Drie weken werk werden drie maanden en in 1998 had Wiebe al voor een jaar werk vooruit. “In 1999 bouwde ik de eerste woning, het jaar daarop drie woningen en twee verbouwingen zo groot als een woning bouwen. Al met al waren er met enkele vaste krachten en inleners wel 30 mensen aan het werk.”
Sonnevanck
Bijzonder is de verbouwing van ‘ Sonnevanck’ aan de Kruisweg. Hij kan zich als klein jongetje nog herinneren dat de woning in de steigers stond. “Ik liep dan van school naar huis en was onder de indruk van werkzaamheden aan de woning. En dan jaren later werk je er zelf aan.” Wiebe verbouwde ook de praktijk van Boetje. In de nieuwbouwwijk De Linie in Groningen bouwde het bedrijf onlangs twee aardbevingsbestendige woningen.
Wiebe staat bij klanten en architecten bekend om de mogelijkheden die hij ziet in materiaalkeuze en vormgeving. “ Laatst moest ik een dakkapel vervangen, maar de constructie kon geen zwaar materiaal dragen. Het was een modern gebouw en ik heb toen bedacht om er zink voor de gebruiken.”
Elke dag gaat hij nog met plezier naar zijn werk. Zijn vrouw Grietje doet een groot deel van de boekhouding. “Mensen zijn altijd blij als je komt en als je weer weg gaat”, heeft Wiebe in de loop der jaren ondervonden.