Met maar één ontsluitingsweg zit zuidelijk Oostindie deels op slot

ditisWesterkwartier

LEEK-De bewoners van De Hoven in de wijk Oostindie in Leek voelen zich opgesloten. Een mogelijk extra directe toegangsweg naar hun huizen is afgesloten met een vrachtwagensluis voor het bouwverkeer. Je hoeft overdag maar twee minuten te wachten of de eerste auto gaat over de sluis de wijk uit. De bestuurder gaat geen kilometer omrijden om over de rotonde bij de school de wijk te verlaten. Bewoners Ben Jansema, Rianne Smit en Stefan Kuipers hebben in februari een petitie met bijna 600 handtekeningen voor een logische ontsluiting van de wijk aan de gemeenteraad aangeboden. Sindsdien is het stil, maar er komen straks vragen van politieke partijen in de raad.

“Voor mij gaat het vooral om veiligheid,” legt Rianne uit. “In de ochtend is het spitsuur als mensen voor hun werk de wijk verlaten en de kinderen naar school gaan. Voetgangers, fietsers en automobilisten moeten allemaal van dezelfde rotonde gebruik maken. Ik ga tien minuten eerder van huis om veilig bij school aan te komen”.

Stefan Kuipers woont aan Longkruid met aan weerskanten een smalle straat die moet worden gebruikt om de huizen in het achterste deel van de wijk te bereiken. “Voor spelende kinderen is het opletten geblazen. Toen de plannen voor de wijk zijn gemaakt, was nog niet bekend dat de busjes van de bezorgdiensten af en aan rijden en bij het afleveren van het pakket of de boodschappen de smalle weg blokkeren”.

Naast veiligheid wijst Ben Jansema op de bereikbaarheid van hulpdiensten, zoals de brandweer en ambulance. “Er hoeft maar iets te gebeuren op een van de smalle toegangswegen en de hulpdiensten kunnen er niet eens meer langs. Ook het milieu-aspect is belangrijk, heen en terug moet je ruim een kilometer omrijden. Voor alle bewoners samen is dat zo maar 100.000 kilometer extra per jaar.”

En dat terwijl er een riante en overzichtelijke toegangsweg ligt: Krokus. Maar in het bestemmingsplan is destijds vastgelegd dat de Krokus een fietspad wordt. De initiatiefnemers van de petitie begrijpen ook wel dat mogelijk een stuk van het woongenot van de bewoners achteruitgaat als Krokus voor alle verkeer toegang biedt tot de wijk. “Maar nu moeten mensen noodgedwongen langs Longkruid en Bostulp met veel meer aanwonenden. We willen graag dat er wordt gedacht in oplossingen. Zoals bijvoorbeeld de ontsluitingsweg één-richtingverkeer maken richting Houtsingel. Dan kan iedereen ’s ochtends via twee wegen veilig de wijk verlaten en heb je minder kans op gevaarlijke situaties bij de rotonde.”

Na tien minuten hebben al vier automobilisten ervoor gekozen om over de vrachtwagensluis te gaan. Deze route blijkt, ondanks de sluis, nu al voor een deel van de bewoners van de Hoven de voorkeur te genieten. De politiek is nu aan zet.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen