LEEK-Met zijn pijp in de mond doet Jacques Brinker een beetje denken aan commissaris Maigret die allerhande misdaden in Parijs oploste. Brinker is geen romanfiguur maar een 86-jarige Leekster die deze week zijn tweede detective uitgeeft. De schrijver is professor in de Italiaanse taal- en letterkunde en zijn boeken spelen, hoe kan het ook anders, in Italië. ‘De Allesreiniger en de Chinezen’ heet het boek, waarin freelance rechercheur Armanda Carlotti het opneemt tegen meerdere bendes. Dat is in Italië levensgevaarlijk.
Van zijn eerste boek ‘Dood in de Dolomieten’ zijn een paar honderd exemplaren verkocht. Het boek is ook in het Italiaans uitgegeven. Toen het werd gepresenteerd in het dorp waar het speelt, besteedden lokale tv en radiostations er uitgebreid aandacht aan. Armanda Carlotti was daarin nog een toeriste, maar is inmiddels in het tweede boek gepromoveerd.
“Er waren nu twee uitgevers die mijn boek wel wilden uitgeven. In overleg met boekhandelaar Daan Nijman heb ik gekozen voor Boekscout. Zodra een boek wordt besteld, wordt het gedrukt: ‘print on demand’ heet dat. ‘De Allesreiniger en de Chinezen’ is bij iedere boekhandel in Nederland en België te bestellen”, vertelt Jacques. In Roden bij Daan Nijman vindt op 21 maart, ‘s avonds om half acht, de officiële presentatie van het boek plaats.
Het schrijven van een boek is volgens Jacques een avontuur op zich. “Je hebt vooraf een plannetje, maar zodra je achter de computer aan het werk bent nemen de personen in het boek je bij de hand. Ze gaan dingen doen die je niet vooraf hebt bedacht. Je verwerkt er ook eigen ervaringen in. Als de hoofdpersoon na een belangrijke vondst hartelijk wordt bedankt door de commissaris van de carabinieri, heeft ze de hele dag last van haar hand. Zelf heb ik ook pijnlijke handen. Ook ervaringen naar aanleiding van bijvoorbeeld een kerkbezoek in Italië, waar we elk jaar verblijven, heb ik verwerkt. Meer zeg ik niet, want ik wil niet alles verraden.”
Uitwisseling
Het dorp in de Dolomieten waar het eerste boek speelt, is ook de plaats waar Brinker en zijn vrouw Anneke (81) elk jaar verblijven. Op verzoek van de dorpelingen is er een uitwisselingsprogramma gestart met Leek. “Ik heb toen contact gezocht met burgemeester Berend Hoekstra en die vond het een goed idee. Zo heeft de band Cheers uit Zevenhuizen er gespeeld en hebben docenten van de muziekschool er een concert gegeven.”
In juli van dit jaar vertrekt Nel Douma met haar leerlingen van tekenen en schilderen naar het dorp om daar samen met een Italiaanse collega lessen te geven. Dat vergt een hele organisatie. Niet iedereen heeft geld voor de reis. Het verblijf is overigens geen probleem, want Italianen zijn heel gastvrij. Zij zetten de deur van hun huis wijd open voor bezoek.”
Naast het schrijven van detectives is Brinker nog steeds een autoriteit op het gebied van Italiaanse taalkunde. Zijn handboeken zijn in het bezit van iedere Italiaanse student en Italiaanse woordenboeken worden door hem tot op de dag van vandaag geactualiseerd. Verder geeft hij nog wekelijks Italiaanse les aan een aantal cursisten.
Ter ontspanning kijkt hij samen met Anneke naar voornamelijk Engelse detectives, zoals Midsummer Murders. “Flikken vind ik ook wel aardig, maar niet geweldig. Daar zit mij te veel sensatie in.”
‘De Allesreiniger en de Chinezen’ begint sensationeel genoeg met drie moorden. Hoofdfiguur Armanda vermoedt dat er een Chinese drugsbende actief is. Maar er blijkt nog een Italiaanse bende aan het werk te zijn. Er ontbrandt een strijd tegen drugshandel en religieus fanatisme met angstaanjagende ontwikkelingen voor de bevolking.