Leekster paar 65 jaar

ditisWesterkwartier

LEEK-Postbode Hindrik (Henk) Bauwes(87) en ijsjesverkoopster Jeltje Bouwes-de Vries (92) uit Leek vieren zaterdag dat ze 65 jaar geleden met elkaar zijn getrouwd. Ze hebben een arbeidzaam leven achter de rug van postbezorgen, hooien, schoonmaken, kunstmestzakken sjouwen en ijsjes verkopen in de ijssalon op De Dam in het centrum van Leek. Hun enige dochter Alie had in de zomer geen gebrek aan vriendinnen.

“De ijssalon was een bijverdienste,”  legt Henk uit, die van aanpakken wist. Daarnaast werkte hij geregeld bij kunstmesthandel Siep Reintjes, tegenover de ijssalon. De zakken kunstmest die hij sjouwde waren 100 kilogram per stuk. Ook naaide hij wel doeken voor de suikerfabriek die voor het filteren van melasse (bruin stroperige suikerwater) werden gebruikt. In diverse weilanden rondom Leek keerde hij met de hand het hooi. Hij viel ook in als postbode tot hij in 1947 in vaste dienst kon treden bij de PTT. Henk heeft ook nog de Leekster Courant rondgebracht.Naast het verkopen van ijsjes vanuit de kiosk maakte Jeltje het postkantoor schoon. IJsjes zijn trouwens komende zomer weer verkrijgbaar op De Dam op een steenworp afstand van de oude ijssalon van Henk en Jeltje. Er komt een ijssalon in het oude afhaalgedeelte van het voormalige restaurant Ramires.

Met hun dochter Alie, twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen zijn ze het komend weekend in een vakantiepark om het huwelijksjubileum te vieren. Burgemeester Hoekstra bood het paar namens de gemeente een bloemstuk aan.

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen