Leekster horeca sappelt om rond te komen

ditisWesterkwartier

LEEK-Sinds halverwege deze maand de eet- en drinkgelegenheden de deuren moesten sluiten, is het voor de horecabedrijven in Leek sappelen om rond te komen. En dat terwijl de meeste bedrijven het van deze periode moeten hebben. “Kerst kunnen we wel vergeten,” verwacht Melle van der Meer (39) van Cliché aan de Tolberterstraat. Hij knapt op het moment de zaak op met zijn vaste medewerksters Merijn en Nathalie. Lunchroom Vincini van Niels en Dick in de Liekeblom heeft de zaak omgebouwd tot Kerstwinkel.

De vrijdag voordat Cliché dicht ging tijdens de eerste coronagolf was de beste dag in de drie jaar dat uitbater Melle het restaurant bestiert. Hij was blij dat de teugels weer werden losgelaten. Dat nu weer alles op slot zit is een domper. “We moeten het van de winterperiode hebben. Omvallen is er nog niet bij, maar het is voor de zaak een grote financiële aderlating. We hebben gespaard om het interieur aan te pakken, maar dat kunnen we wel vergeten.”

Met zijn vaste medewerksters Nathalie en Merijn hebben ze de eerste coronoperiode de tafels vervangen en het servies vernieuwd. Nu zijn ze in de weer met het lakken van de vloer. “We zijn druk bezig, maar dat zien de mensen niet. De volle huur moeten we ook verplicht doorbetalen. We zijn nu drie jaar open, waarvan bijna een jaar dicht.” Melle lacht om de laatste uitdrukking, maar benadrukt dat het niet grappig is.

Merijn Pater uit Tolbert en Nathalie Westhuis uit Leek hebben een vast contract. Melle: ‘Van ontslag is geen sprake. Zolang het kan blijven ze in dienst. Ik ga er van uit dat we in januari wel weer open kunnen. Het is plezierig met hen werken. Nieuwe krachten moet je ook weer inwerken.’ Melle krijg ondersteuning van de overheid via diverse regelingen, zoals NOW en TVL. Maar hij was liever gewoon open geweest.

Kerstartikelen

Niels en Dick hebben de lunchroom ingericht met onder meer kerstartikelen.

Lunchroom Vincini van Dick en Niels in de Liekeblom komt niet in aanmerking voor een tegemoetkoming terwijl ze geen gasten meer mogen ontvangen. Ze zijn begin dit jaar open gegaan en hebben daarvoor geen inkomsten uit de zaak gehad. Dick: “We hebben de tafels en stoelen weggehaald en de winkel ingericht met Kerstartikelen, van kerstballen tot wandkleden. De huur van de winkel moet wel worden doorbetaald. Koffie en taart zijn nog wel verkrijgbaar maar alleen om mee te nemen. Op zondagochtend bezorgen we een ontbijt en je kan ook taartjes bestellen.”

Restaurant De Dorpskamer richt zich nu helemaal op de Take Away afdeling. “We leggen nu de focus op het afhalen en hebben speciale hapjes toegevoegd. Tussen 17.00 en 20.00 is het hier spitsuur. We werken met één bezorger die af en aan rijdt. Heel veel horecabedrijven gaan nu bezorgen, de taart om te verdelen wordt zo wel kleiner”, aldus Joop Poelman die tegenwoordig met een mondkapje boven de hete bakoven staat.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen