Klimaatburgemeester Westerkwartier optimistisch over keuzes van mensen

ditisWesterkwartier

LEEK-Het klimaatfestival in het Westerkwartier vond vorige week voor het eerst in het gemeentehuis van Leek plaats. Bezoekers die kwamen binnendruppelen konden hun licht opsteken over het recyclen van afval, repareren van elektrische spullen en kleding, belang van biodiversiteit, delen van een elektrische auto, subsidies voor isoleren en wat te doen tegen wateroverlast. Bij de klimaatburgemeester stonden twee riante fauteuils waarin je kon plaatsnemen om een praatje met hem te maken. 

Sjors van Broekhuizen is net als de echte burgemeester landelijk benoemd op voorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij woont in Aduard en heeft aardwetenschappen aan de universiteit in Utrecht gestudeerd en mag zich klimatoloog noemen. “Het is een vrijwillige baan,” legt hij uit. Hij is inmiddels aan zijn tweede termijn bezig. Zijn rol is burgers en bestuurders bewust te maken, om stil te staan bij hun handelingen die gevolgen voor het klimaat hebben.

Sjors is optimistisch als hij merkt dat mensen veel meer open staan voor duurzamere keuzes dan vijf jaar geleden. “Ik maak me zorgen maar zie ook kansen,” aldus de klimatoloog. Op het moment is niet het klimaat, maar de instroom van vluchtelingen het item van de verkiezingen. Sjors wijst erop dat als er nu geen klimaatmaatregelen worden genomen, er in 2050 216 miljoen klimaatvluchtelingen zijn. “ “Die moeten vanwege droogte of natte uit hun leefgebied vertrekken”. Niets doen is volgens hem geen optie. “Eigenlijk zou elke burgemeester ‘klimaatburgemeester’ moeten zijn. 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen