ZUIDHORN-Als een donderslag bij heldere hemel stond woensdagavond het voorstel op de agenda om geen nieuwe geitenhouderijen in het Westerkwartier meer toe te staan. Dit in verband met de gezondheid van omwonenden van geitenhouderijen die een verhoogde kans op longziekten hebben. Hoe groot die kans is wordt landelijk onderzocht. Mattheus Gorter was met zijn twee mede VVD raadsleden hier op tegen, de andere dertig leden vonden het een goed besluit van het college. Dat leverde Gorter de nodige kritiek op.
Gorter vond het maar stemmingmakerij. “Vandaag zijn de geiten aan de beurt, volgende keer andere dieren. Waarom maatregelen als er geen aanvragen zijn voor uitbreiding of nieuwe bedrijven? Je haalt het perspectief uit de sector. De maatregel is voor een jaar, in afwachting van het effect op de gezondheid. Maar ik voorzie net als in Westerwolde geen versoepeling na een jaar.”
Andere raadsleden verweten Gorter dat hij geen rekening wenst te houden met de gezondheid van de inwoners. Als je binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij woont, blijkt dat er bij mensen met name meer longontstekingen voorkomen. Het voorstel om de geitenhouderij op slot te gooien is dan ook op dringend advies van de GGD Groningen (Gezondheidsdienst). Gorter wil dat het wel mogelijk blijft dat bedrijven zich eventueel kunnen verplaatsen om zich verder van woonkernen te vestigen.
Oldehove
Als duvel uit een doosje vertelde de verantwoordelijke wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi dat er toch een vergunning is aangevraagd voor het vestigen van een geitenhouderij. Deze aanvraag wordt nog naar de oude normen beoordeeld. Ze kon niet zeggen van wie de aanvraag kwam. Naar verluidt gaat het om een bestaand bedrijf in Oldehove dat is verkocht en waar een geitenhouder uit de gemeente zich naar wil verplaatsen.
In het Westerkwartier bevinden zich drie grote geitenbedrijven waar om en nabij duizend geiten worden gemolken. En nog een heleboel kleintjes, zoals zorgboerderijen. Met 68 cent per liter is het heel aantrekkelijk om geiten te melken. De koeienboeren moeten het met de helft doen.
Het advies van de GGD is hier te lezen.