MARUM-Geen gas maar warm water. In het centrum van Marum zijn 19 woningen aangesloten aan het warmtenet. Dankzij het warme weer kon de Biomassa Centrale achter verzorgingstehuis worden stilgelegd. Met man en macht wordt dit weekend doorgewerkt om buizen voor warm en koud water aan elkaar te koppelen. Marum realiseert hiermee, eigenlijk woningbouwvereniging Wold en Waard, als eerste in het Westerkwartier een grootschalig gasloos woningproject. En dient op dit moment zelfs als voorbeeld voor een project in Zaandam.
Dankzij het warme weer is vrijdag al begonnen met de werkzaamheden. Installateur Marten Dijkhuizen: “De Biomassa Centrale verwarmt het gemeentehuis, de bibliotheek, de appartementen van de oude gymzaal, sportcomplex De Holten, basisschool De Bron, de voetbalvereniging en verzorgingstehuis De Hoorn. Die warmtevraag was er door de hoge temperaturen even niet en daardoor konden wij de centrale stilleggen.”
In de centrale worden meteen aanpassingen gedaan die de toekomst van het verzorgingstehuis verraden. Het tehuis kan nu zo worden afgekoppeld als het onverhoopt wordt gesloopt. Daar wordt achter de schermen bij Zonnehuisgroep Noord druk over vergaderd.
Zaandam
Exploitant van de Biomassa Centrale in Marum is Bioforte uit Apeldoorn. Directeur Jaap Koppejan is speciaal naar Marum gekomen om de werkzaamheden aan het warmtenet te volgen. “Het hele centrum van Marum gaat op de schop. Met de negentien ‘nul-op-de-meter’ woningen kunnen we het warmtenet mooi uitbreiden. De Biomassa Centrale in Marum is in juni 2012 opgestart en zeer succesvol. 97% van het water wordt verwarmd met houtsnippers en maar 3% met gas. De biomassacentrale verstookt ongeveer 1.800 m3 hout per jaar. In totaal bespaart de centrale ongeveer 250.000 m3 gas per jaar.”
Koppejan vertelt dat hij op dit moment in Zaandam met een Biomassa Centrale bezig is. Daar worden 2500 woningen aan het warmtenet aangesloten. “Het is een beproefde techniek die Nederland langzamerhand verovert. Met Marum als koploper,” aldus Koppejan.