‘Een boerderij die verbindt en verbroedert’

ditisWesterkwartier

LEEK-Mike en Ria van der Most zijn sinds twee jaar de nieuwe eigenaren van de boerderij Oosterheerdt op het landgoed Nienoord. Een geweldige plek met een prachtig uitzicht op het bos en de weilanden. Daarover zijn de gasten helemaal enthousiast als ze ‘ s ochtends aan het ontbijt zitten en een eitje tikken van een kip die voor het raam aan het scharrelen is. Naast slapen kan er in de verbouwde boerderij worden vergaderd, geeft Mike workshops, gebruikt de dagbesteding van de Zijlen een deel van de schuur en drinken mensen met een trauma er door de week een kop koffie met elkaar. Dit mede dankzij de inzet van vrijwilligers.

Het lijkt net of je een schilderij van Jan Steen (die van het huishouden) binnenloopt als je rond etenstijd langskomt. Het is georganiseerde chaos waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt. “Het kwam na de werkzaamheden een keer zo uit dat een van de vrijwilligers het eten kookte. Dat viel bij iedereen zo in de smaak, dat hij veel vaker in de keuken staat,” vertelt Mike met een hese stem. Hij heeft er net vier dagen als spreekstalmeester op het ‘Animal Event’ in Beekse Bergen opzitten.

Het gezin is afkomstig uit Roden. Landgoed Nienoord kenden ze van de Border Collie trainingen die ze er gaven. Oosterheerdt stond al drie jaar leeg en toen ze hoorden van de plannen om het te verkopen hebben ze bij de gemeente een plan ingediend. In juli wonen ze er straks twee jaar.

Mike geeft trainingen aan groepen waarbij hij gebruik maakt van een kudde schapen. “Ik heb diermanagement gestudeerd aan het Van Hall instituut. De schapen staan voor cliënten of klanten die je met een hond over het parcours moet drijven. Eerst leg ik uit hoe je een border collie aan kunt sturen. Je kunt wel nagaan hoe dat de eerste keer gaat.”

Bed en breakfast

Oosterheerdt bestond voornamelijk uit kantoren. Twee kantoren zijn met behulp van een binnenhuisarchitect tot stijlvolle slaapkamers met eigen douche en toiletgelegenheid verbouwd. Ria vertelt dat daarbij rekening is gehouden met het historische karakter van het landgoed. Baron Inn- Und Kniphausen zou zich er thuis hebben gevoeld met het motief van een lelie in het behang en de gedrapeerde gordijnen.

Belangstellenden die wel eens een kijkje willen nemen bij Oosterheerdt worden bij deze van harte uitgenodigd. Wellicht spreekt de omgeving en sfeer je aan en vind je het leuk om zo nu en dan mee te helpen op de boerderij. Voor meer informatie over de landgoedboerderij: Oosterheerdt

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen