ADUARD/HOOGKERK-Collectief Groningen West (CGW) gaat proberen de boeren in het Zuidelijk Westerkwartier te overtuigen om mee te werken aan het herstel van houtsingels. Dat is voor hen bekend terrein, want op dit moment wordt er al ruim 300 kilometer singels door boeren beheerd. Toch zijn boeren niet altijd happig op het herstel van verdwenen singels en staan ze niet altijd te trappelen om de aanplant van bomen rond hun agrarisch perceel: een singel staat in de weg en levert minder geld op. Samen met Landschapsbeheer Groningen gaat het Collectief aan de slag. Doel is om 75 kilometer gesloten singels met verschillende soorten inheemse bomen en struiken aan de bestaande 300 kilometer lange singels toe te voegen. Daar hebben ze tot halverwege 2022 de tijd voor.
Liesbeth de Haan is directeur van CGW, waarvan de medewerkers binnenkort de boer op gaan. “Boeren zijn op zich niet tegen boomwallen, die aantrekkelijk zijn voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Maar boeren moeten ook efficiënt produceren en grond is duur. Dan helpt het dat wij met beheervergoedingen dit kunnen stimuleren. En dan helpt het helemaal als ook vanuit de zuivelindustie nu de beweging ontstaat dat inzet voor biodiversiteit wordt beloond. Maar dat gaat niet om bedragen waardoor meteen de schop de grond in gaat om bomen te planten.”
Om de boeren te overtuigen mee te doen gaan de veldmedewerkers van het CGW de agrariërs direct benaderen. Ook komen er kennisbijeenkomsten en veldexcursies. “Onbekend maakt onbemind. Als je met andere ogen naar de singels kijkt zie je die gekraagde roodstaart zitten. En het volgend jaar komt ‘ie’ terug met wellicht een kerkuil. Dan gaat het leven. Met de beheersvergoeding en meer centen voor een liter melk van de zuivelindustrie voor meer biodiversiteit neemt de bereidheid toe. Als je als consument wilt blijven genieten van het landschap kun je bijdragen door niet voor de goedkoopste melk te gaan.”
Wie in het Zuidelijk Westerkwartier woont en een elzensingel of houtsingel wil herstellen kan bij www.landschapsbeheergroningen.nl meer informatie over het project vinden. Contact opnemen met Landschapsbeheer Groningen kan ook, 050-534 51 99 of met Jaap van Gorkum van Collectief Groningen West: jvangorkum@collectiefgroningenwest.nl.
De Nederlandse Bank heeft het financiële risico berekend dat beleggers en banken lopen als de biodiversiteit nog verder achteruitgaat in de wereld. Dat gaat ‘gewoon’ om geld: honderden miljarden euro’s.
Over de houtsingels en weidevogels verscheen eerder een artikel op ditisWesterkwartier.