MARUM-Vrolijk knorrend komen de varkens op het woeste terrein bij de Marumer Lage te voorschijn als Hans Wilpstra (26) uit Boerakker zijn auto parkeert. Binnen de omheining verzamelen ze zich rond de varkensherder om zijn aandacht. Drie groepen varkens heeft Hans in de omgeving lopen. Ze “omwroeten” natuurterreinen, waardoor meerdere soorten planten de kans krijgen om zich te kiemen. Na vijftien tot achttien maanden worden de dieren geslacht. Hans: “Niks lekkerder en meer verantwoord dan varkensvlees van dieren die op een natuurlijke manier hebben geleefd.”
Daar kwam Hans achter toen hij in Bulgarije stage liep voor zijn HBO-opleiding Bos- en natuurbeheer . “Daar houden mensen hun eigen varkens, net als hier vroeger op het platteland. Die varkens worden thuis geslacht. Het vlees is nog warm als het op de barbecue komt en echt dat is heerlijk.”
Naast Marum lopen de Tamworth- en Mangalicavarkens in de buurt van Roden en Boerakker. Terreineigenaren zijn blij met de varkens omdat ze met hun gewroet in de grond ervoor zorgen dat dominant woekerende beplanting zoals bramen en brandnetels worden onderdrukt. Dit geeft andere wilde planten weer mogelijkheid om te kiemen. Hans denkt zijn varkens in de toekomst ook in te kunnen zetten bij de bestrijding van invasieve exotische onkruiden zoals Japanse duizendknoop en Reuzenberenklauw.
“Het streven is om zo goed mogelijk de invloed van het gedrag van wilde zwijnen op een natuurgebied te imiteren en tegelijk een eerlijk stukje natuurvlees te produceren. Duurzaamheid staat voorop en de varkens worden dus zoveel mogelijk bijgevoerd met restproducten. Hans” Ik heb in het verleden een tijdje op kantoor gewerkt maar ik kwam er al snel achter dat ik in de praktijk bezig moet zijn. Ik wil graag de wereld een stukje mooier maken en mijn steentje bijdragen aan het behoud van de natuur in Nederland. Met dit werk kan ik mijn passie voor de natuur en veehouderij perfect combineren.”
Mochten er landeigenaren zijn die ook varkens op hun landbouw- of natuurperceel willen, dan kunnen ze contact met me opnemen. Ik zorg voor de afrastering en houd zelf de kudde in de gaten.”
Wolven
Hans zijn afstudeerscriptie ging over wolven en veehouders. Hij leerde Bulgaars doordat hij bij iemand van een natuurorganisatie in huis woonde. “Eerst communiceerden we met handen en voeten. Door dingen aan te wijzen en te vragen naar de Bulgaarse naam heb ik de taal onder de knie gekregen. Dat kwam van pas om de herders over de wolven te interviewen. De koeien lopen daar in een gebied waar geen scheiding tussen natuur en landbouwgrond is. Ervaren herders met honden voorkomen dat het vee door de wolven wordt gepakt.”
Ondernemend als hij is maakte hij samen met de natuurorganisatie een vakantiehuis gereed voor toeristen. Dat kan worden gehuurd. Daarnaast verzorgt hij vogelreizen naar het land en kun je in de voetstappen van de wolf treden. Zowel de reizen als het vakantiehuis zijn te boeken via www.ecolife-travel.nl
Op facebook onder de naam Ecolife Natuur, Tuinen en Landschap staan prachtige filmpjes van de varkens.