MARUM-55 jaar lang heeft Piet Notenbomer Marumers en passanten van brandstof voorzien. Een bekend gezicht op de driehoek Lindsterlaan, Hoornweg en Wendtsteinweg. Het oude dorpsgezicht met bakkerij Hofstee en het prachtige statige huis er tegenover is verleden tijd. Daar zijn nieuwe huizen voor in de plaats gekomen. Van het huis in aanbouw van Jakob en Harjanne de Boer uit Lucaswolde plaatste de 83-jarige Piet symbolisch de eerste steen. Zijn hele leven lang zat hij in de brandstofhandel, maar het nieuwe huis heeft straks nul-op-de-meter.
“Bakker, slager en kruidenier, alles is hier”, zegt Piet voordat hij de troffel ter hand neemt. “De familie de Boer zocht een woning, maar die is in Marum niet te vinden. Makelaar Reinette had gehoord dat ze misschien wel nieuw wilden bouwen. Zo kwam dit bouwterrein aan de Lindsterlaan in beeld” . Piet heeft heel wat voetstappen liggen op het terrein. Zeventig jaar heeft hij er gewoond en 55 jaar een benzinepomp gehad. De brandstofhandel werd in de jaren zestig door komst van het aardgas verdreven.
“Ik weet nog dat we turf haalden in de buurt van Emmen. Later werd er gestookt op kolen en petroleum. In 1963 tijdens de strenge winter hebben we 700 ton kolen verkocht. Toen iedereen een gaskachel kreeg liep de handel achteruit. In de buitengebieden leverden we nog wel brandstof, want daar werd pas later een leiding aangelegd. Hier op de hoek zijn we begonnen met één witte pomp en geëindigd als BP tankstation. En nu worden er woningen gebouwd,” vertelt Piet die zelf tegenover de plek waar de pomp stond woont. De familie De Boer trekt begin volgend jaar in de nieuwe woning.
Wie meer wil lezen over het wel en wee van de ‘ brandstof’ familie Notenbomer kan hier het artikel van Geert W. Braam in ’t Olde Guet aanklikken, editie 9.
De eerste steenlegging door Piet Notenbomer. Het artikel waarnaar verwezen wordt is door mij geschreven in t Olde Guet wordt verwezen naar Gerrit Braam, helaas een slipper op de pen van de redactie, dat moet zijn Geert W. Braam. Het staat in nummer 9, van 2008. “De Notenbomers: generaties kolenhandelaren”