Leren van een taal vrolijkt je op en vertraagt dementie en Alzheimer

0
392
Veteranenrit in Londen/Foto: free-images

RIJKSUNIVERSITEITGRONINGEN-In juni is de eerste cursus Engels voor gezond ouder worden van start gegaan bij het Talencentrum Rijksuniversiteit Groningen . Uit recent onderzoek blijkt dat het leren van een vreemde taal het ontstaan van dementie en Alzheimer kan vertragen en gevoelens van depressie op latere leeftijd kan voorkomen of verminderen. Daarnaast blijkt dat de deelnemers aan de cursus er vrolijk van worden. Om dit verder te onderzoeken is het Bilingualism and Aging Lab ( BALAB ) bij de RUG opgericht waar Seyit Gök, sectiehoofd Engels bij het Talencentrum, deel van uitmaakt. Toen hij tijdens het onderzoek de positieve effecten van de taalcursus op de deelnemers zag, besloot hij het onderzoek in de praktijk te brengen door taalcursussen aan te bieden aan mensen van 60 jaar en ouder.

Grote impact

‘Mijn idee was om het Talencentrum te gebruiken als een plek voor het onderzoek, waar we theorie en praktijk met elkaar in contact kunnen brengen’, zegt Seyit. ‘Niet lang nadat ik in het kader van een van de BALAB-projecten Engelse les gaf aan oudere volwassenen, merkten de deelnemers dat de cursus een zeer positief effect had op hun stemming. Ook zorgde de taaltraining voor een persoonlijk doel, sociale contacten en verbinding met de maatschappij. Zelfs zonder de officiële onderzoeksresultaten bleek zo al dat de trainingen een grote impact hadden. Daarom wilde ik de taaltrainingen voor 60-plussers zo snel mogelijk voor iedereen beschikbaar maken.’

decoratieve afbeelding

Hersens laten kraken

Resultaten uit het onderzoek van BALAB worden ingezet in de taalcursussen van het Talencentrum. Zo blijkt bijvoorbeeld dat geheugenspelletjes zoals Memory extra goed werken voor deze doelgroep. Tineke Wubs, deelnemer aan de cursus Engels voor gezond ouder worden, zegt: ‘het voelt goed om mijn hersens weer te laten kraken, en het is natuurlijk extra leuk om te merken dat ik het ook goed onthoud.’ Doordat het onderzoek nog loopt is nog niet voor alle technieken duidelijk wat beter past bij de doelgroep. ‘De cursussen die we nu geven zorgen daardoor ook voor input voor het onderzoek. Als ons dingen opvallen tijdens de cursussen geven we dit door aan BALAB, zodat zij het verder kunnen onderzoeken’, zegt Seyit.

Met deze cursussen spreekt het Talencentrum een nieuwe doelgroep aan. José Briejer, deelnemer aan de cursus Engels voor gezond ouder worden, zegt dat dit haar vooral over de streep trok. ‘Ik denk er al jaren over om een taalcursus te volgen, maar het bleef bij het volgen van webinars en podcasts om mijn hersenen te trainen omdat ik niet zo graag tussen de jonge studenten wilde zitten. Maar nu samen met leeftijdsgenoten vind ik het erg aangenaam.’ 

In september en november gaan de eerstvolgende cursussen Engels voor gezond ouder worden weer van start. Vooralsnog blijft het bij Engels, maar wellicht volgen er in de toekomst ook andere talen.

Dit is nieuws van de Rijks Universiteit Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in