Leek kan trots zijn op zijn Hospice Vredeborgh

ditisWesterkwartier

LEEK-Bijna twee jaar geleden werd het Hospice in Leek aan het Vredewoldplantsoen geopend. Daar ging veel inspanning van betrokken mensen aan vooraf. Hospice Vredeborgh is geen instelling die door de overheid wordt bekostigd, maar wordt draaiende gehouden door subsidies, fondsen en de actieve inzet van vrijwilligers. Deze vrijwilligers staan de gasten met raad en daad in hun laatste levensfase bij.

Jan Schipper is voorzitter van de Stichting Hospice Vredeborgh. Hij zet zich met hart en ziel in voor de instelling. Als huisarts weet hij als geen ander hoe belangrijk het is dat mensen die terminaal ziek zijn en hun partners en verwanten goede ondersteuning krijgen. “Ik kom geregeld tegen dat een van de partners terminaal ziek is en door de ander wordt verzorgd. Je wordt dan mantelzorger. Dit is een zware taak en je kunt door alle zorg en het verdriet snel overbelast raken. Je zou dan kunnen zeggen dat je soms letterlijk ‘verdrinkt’ in de zorg. Hospice Vredeborgh kan dan een uitkomst zijn: zij biedt ondersteuning waardoor je weer partner voor je geliefde kunt zijn.”

Vele vrijwilligers staan klaar om de gasten bij te staan. Een daarvan is Boudi Schaap. “Wij richten ons op de wensen van de mensen, die staan centraal. We maken graag hun lievelingseten klaar of kijken met elkaar naar een voetbalwedstrijd. Ook doen wij de boodschappen. We zijn er voor de gasten, hun partners en de familie. We bieden een luisterend oor en nemen een deel van de zorg over. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je weer partner kunt zijn en nog een waardevolle tijd met elkaar hebt.”

Vrijwilligers krijgen een basiscursus aangeboden waardoor ze goed toegerust de gasten kunnen bijstaan. De vrijwilligers worden begeleid door een professionele coördinator van Humanitas: “Deze is op de achtergrond aanwezig, want het zijn de vrijwilligers die het hospice runnen. Ze kunnen bij mij te rade. Daarnaast houden we regelmatig evaluatiebijeenkomsten waarbij we praten over ieders ervaringen. Het is heel fijn om te delen wat je in het hospice tegenkomt, want het is niet altijd even makkelijk.”

Geïnteresseerden kunnen bij de coördinator informatie inwinnen over het vrijwilligersschap. “Er is altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Op de website staat ons telefoonnummer. Daar kun je ook een contactformulier invullen. Het is dankbaar werk en je betekent veel voor mensen.”

De medische zorg wordt door de eigen huisarts verzorgd samen met de thuiszorgorganisatie Beter Thuis Wonen. Erna Ronda is zorgcoördinator: “Hospice Vredeborgh is een bijna-thuis-huis voor mensen in de laatste fase van hun leven. Je hebt een eigen kamer die je je eigen kunt maken en de familie kan hier gebruik maken van de logeerkamer als zij dat wensen. In het hospice blijven familieleden en vrienden een belangrijke rol spelen in de zorg voor hun geliefde. ‘s Nachts is er permanent een verpleegkundige aanwezig. Naast Leek verlenen wij ook de medische zorg in twee andere hospices, in Hoogezand en Appingedam.”

Jan Schipper: “Het gebouw oprichten en in stand houden vergt samenwerking en sponsoring. We zijn dan ook blij met initiatieven die ons ondersteunen. Zo mochten wij afgelopen jaar bijvoorbeeld een mooi bedrag ontvangen van de stichting Marun, dit bedrag is besteed aan de aanleg van een nieuwe voortuin. We hebben sinds kort ook een stichting Vrienden van het Hospice waar je donateur van kunt worden. Het Hospice is een welkome instelling die voorziet in een behoefte: mensen kunnen tijdens de laatste fase van hun leven op een waardevolle wijze en met aandacht voor elkaar afscheid nemen.”

Op ditisWesterkwartier is eerder een artikel over hospice Leek verschenen.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen