MARUM-Karoun Baghboudarian (38) speelde cello in het Nationale Symfonieorkest van Syrië. Ze behoorde tot de eerste groep beroepsmusici in het land, dat ze vanwege de al zes jaar durende oorlog is ontvlucht. In Marum probeert ze de draad op te pakken met de muzikale opvoeding van kinderen. Dat deed ze ook in Syrië waar Karoun het ‘Kiddy Orchestra’ oprichtte. Net als in Marum begon ze in 2009 in Damascus met acht kinderen.
Wie het volgende filmpje bekijkt Kiddy orkest in Syrië ziet kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar heel veel plezier beleven aan het optreden. Het zouden gewoon kinderen van een plaatselijke basisschool in Leek of Zuidhorn kunnen zijn, die met Kerst een muziekuitvoering presenteren aan de ouders/verzorgers en opa’s en oma’s. Het filmpje, dat in 2015 is gemaakt, zou nu niet meer gemaakt kunnen worden. Mensen zijn hun leven niet meer zeker in Syrië.
Karoun komt samen met haar man Rani Elias (40) naar restaurant de Kruisweg in Marum om over haar muziekproject te vertellen. Ze wonen in Groningen en verblijven geregeld bij de moeder van Rani die al meer dan 20 jaar in Marum woont. Voordat ze uitleg geeft over het Kiddyproject, vertellen Karoun en Rani over hun vlucht uit Syrië.
“Terwijl er bommen om ons heen werden gegooid en er dagelijks doden vielen, speelden wij muziek. Je denkt iedere dag aan weggaan, maar zo’n besluit neem je liever niet. Ons huis, dat vlakbij Damascus staat, hadden we al eerder verlaten. Rondom is er maanden lang gevochten voordat we er zelfs uit konden. We hebben gekozen voor de toekomst van onze zoon Nishan (4,5), die inmiddels naar basisschool De Bron gaat. Mijn ouders en Rani’s vader zijn nog in Syrië. Als je zo oud bent, is het te moeilijk om het gebied waar je hele leven ligt te verlaten.”
Karoun en Rani studeren nu beide aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. Straks, met een master op zak, willen ze hun muzikale kwaliteiten in Nederland te gelde maken. Dat doet Rani nu al met optredens in Friesland, waar hij deel uitmaakt van een brassband. Karoun treedt op met haar cello klas van het conservatorium (10 december in de Oosterpoort in Groningen). In Marum heeft ze inmiddels haar ‘Kiddy Orchestra’ project, waar ze in Syrië mee is begonnen, voortgezet.
Gedrevenheid
“ In ‘t Marheem geef ik nu muziekonderwijs aan kinderen van 4 tot 7 Jaar.” Als Karoun vertelt over de muzieklessen zie je haar gedrevenheid. “Samen maken we muziek. Dat is essentieel in de opvoeding. In het orkest heeft iedereen zijn eigen rol. Kinderen leren spelenderwijs verantwoordelijkheid, discipline en respect.”
Gezeten in een halve kring laat Karoun de kinderen kennismaken met instrumenten. Zoals een plastic flesje dat op de maat van de muziek heen en weer wordt geschud. Maar ook met triangels en sambaballen. En inderdaad met veel plezier leren kinderen de maat te houden, met elkaar rekening te houden en geconcentreerd bezig te zijn.Karoun maakt muziek met de kinderen
Rani en Karoun hopen dat er ooit vrede komt in Syrië en dat ze er weer muziek kunnen maken. “Het is een prachtig land,” zegt Rani.
Voor meer informatie over het kiddy-project zie www.karounmusic.nl.
Op de site van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF staat een verhaal over Karoun en Rani: https://www.uaf.nl/verhalen/karoun_en_rani