LEEK-Twintig jaar geleden werd Gerhard Geerts huisarts in Leek. “Toen ik begon had ik nooit kunnen denken dit met corona mee te maken. Nieuwe infecties laten ons zien hoe kwetsbaar we zijn. Je realiseert je dat er in de medische wetenschap nog heel veel dingen zijn die we moeten onderzoeken”. Wat hij heeft gezien van het verwoestende virus maakt dat hij de mensen in Leek en omgeving op het hart wil drukken voorzichtig te blijven.
Van u hadden de terrassen nog niet open hoeven gaan?
“Dat vraag ik me wel af. Het OMT had ook zijn twijfels. Ik had liever nog een scherpere daling van het aantal besmettingen gezien. Maar ik snap de overheid wel. Voor veel mensen speelt dat ze te maken hebben met een economische crisis. Ik hoop dat de dalende lijn van corona gevallen doorzet. Mensen moeten wel beseffen dat de openstelling geen vrijbrief is om te zeggen dat het virus voorbij is. Houd je aan de basisregels: bij ziekte thuisblijven en je laten testen.”
U let zelf ook goed op in het contact met patiënten?
“Wij hebben hier op de Huisartsengroepspraktijk Leek een speciaal coronaspreekuur. Mensen met verkoudheidsklachten en hoesten komen niet via de hoofdingang binnen. We dragen beschermende kleding en speciale maskers voor het onderzoek. We willen niet dat kwetsbare patiënten via de praktijk of de arts besmet kunnen raken. Daarom houden we de patiëntenstromen gescheiden. Ik ben trouwens blij dat ik ben gevaccineerd.”
Bent u tevreden over het aantal vaccinaties onder ouderen in Leek die in april de eerste prik kregen?
“We kregen veel vragen over het vaccin Astra Zeneca. Dat kwam mede door de maatregel van de overheid om een pauze in te lassen vanwege bijwerkingen. De assistentes kregen veel vragen. Wij hebben de mensen van 60 tot 65 jaar vertelt dat de bijwerkingen heel zeldzaam zijn en de winst heel groot. Ik heb het idee dat mensen in het noorden open staan voor goede argumenten. Zelfs voor mensen die trombose hebben gehad is het vaccin veilig. We hebben begin april in de Topsporthal Leek 1350 mensen gevaccineerd, dat is een opkomst van 80 procent” .
Zijn er mensen die door de bezetting van de IC’ s door corona patiënten niet geopereerd kunnen worden?
“Ik weet dat ziekenhuizen hebben afgeschaald met operaties. Voor een liesbreuk geldt nu een wachtlijst van anderhalf jaar. Maar acute zaken gaan gelukkig wel door. Mensen die voor bijvoorbeeld een versleten heup op een operatie wachten zullen langer moeten wachten. Daar hebben mensen wel begrip voor.”
Zijn er veel mensen overleden aan corona in de praktijk?
“Wat is veel? Tijdens de derde golf zijn er in het verzorgingstehuis binnen mijn praktijk binnen drie weken tijd acht mensen overleden. Dat vind ik heel heftig. Ongeveer 70 mensen uit mijn praktijk hebben bewezen corona gehad. Tel daar de cijfers van de andere zeven dokters in Leek bij op, dan is de situatie echt heel ernstig. Dat was voornamelijk tijdens de derde golf. Het noorden lijkt tijdens de eerste golf de dans ontsprongen. Klachten werden toen niet direct gerelateerd aan corona en er werd nog niet zo uitgebreid getest. Maar bloedonderzoek achteraf leert dat mensen toen wel corona hebben gehad.”
Mensen die ziek zijn geweest ondervinden daar nog gevolgen van?
“Conditioneel kun je er van uit gaan dat je er enorm op achteruit gaat. Er zijn ook mensen meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis. En patiënten die na het ziekenhuis direct voor revalidatie worden opgenomen. Het is absoluut geen griepje. Veel jongeren zien het wel zo. Ik hoop dat iedereen beseft dat we ten opzichte van andere mensen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben en zich laat vaccineren.”
De Topssporthal Leek staat op 26 en 27 juni weer in het teken van vaccineren als de tweede ‘ prik’ wordt gezet. Net als bij de griepprik kan het volgens Geerts wellicht een jaarlijks terugkerend fenomeen worden.