MARUM-Oud-wethouder Henk Tiekstra is afgelopen zondag aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Een wethouder van formaat, die waar hij kon de gemeente Marum gedurende 22 jaar lang op de kaart zette. In de wandelgangen werd hij wel de feitelijke burgemeester van Marum genoemd. De eerste fase van het winkelcentrum van Marum, waar Grootegast destijds jaloers naar keek, kan voor een groot deel op zijn conto worden bijgeschreven.
Een beetje ijdelheid was Tiekstra niet vreemd. Er hoefde maar een kleine aanleiding te zijn of hij belde de pers. Zijn vrouw, die in 2011 is overleden, hield plakboeken bij met alle artikelen die in de kranten verschenen. En dat is een flinke stapel. Tiekstra is van 1978 tot 2000 wethouder geweest, eerst voor de ARP (Anti Revolutionaire Partij) en vanaf 1980 voor het CDA.
Een beetje eigengereid was hij ook wel. Tiekstra regelde soms zaken nog voordat de gemeenteraad zijn fiat had gegeven. Zo maakten ouders van basisschool De Kring in Niebert zich zorgen over de kinderen die de weg moesten oversteken. Tiekstra kwam, overzag de situatie en zei dat er een drempel zou komen. Dat kostte 35.000 gulden, toch een substantieel bedrag waar de raad over moest beslissen. Maar de raad vormde voor hem geen enkele financiële drempel.
Marum is de eerste gemeente in Nederland die weigerde een Asielzoekerscentrum te vestigen. Dat zou in Nuis moeten komen, in de gebouwen waar nu het Noordelijk Archeologisch Depot is gevestigd. In sporthal De Holten, waar de raadsvergadering over dit punt werd gehouden, ging het er emotioneel aan toe. Het CDA had de sleutel in handen. Stemden ze voor dan kwam er een AZC. Tiekstra liet zich niet vermurwen en hield voet bij stuk. Zijn belangrijkste argument was dat het centrum te groot zou worden voor het aantal inwoners van Nuis.
Tijdens vergaderingen maakte hij tekeningen, ook op belangrijke vergaderstukken. Technische tekeningen van buisjes en stroomschema’s. Toenmalig gemeentesecretaris van Beek slaagde er in een groot aantal van die tekeningen te bemachtigen. Bij zijn 12,5 jarig jubileum kreeg de wethouder vervolgens zijn eigen tekeningen in boekvorm aangeboden.
Het zal misschien een van die tekeningen geweest zijn die leidde tot het apparaat waarmee je containers achter op de auto naar de weg kunt vervoeren. Natuurlijk werd de draagconstructie in het eigen gebied bij Novatec vervaardigd. Een handig apparaatje dat uitgebreid aan de pers werd getoond. Toen Tiekstra ergens in het buitengebied op werkbezoek was, hadden ze hem tuk. De zwarte container was voor de gelegenheid heel zwaar gemaakt. Tiekstra werd gevraagd de container op de trekhaak van de auto te doen en dat lukte tot groot plezier van de omstanders niet.
Voor het Project Uitzending Managers van de Rijksoverheid reisde hij de hele wereld over, zoals naar Teheran in Iran, Indonesië en Rusland. Daarnaast boorde hij al zijn contacten aan om computers die door bedrijven en instellingen werden vervangen op te knappen en door te sluizen naar Afrika. Daarbij accepteerde hij geen ‘afdankertjes’.
Na zijn pensionering stak hij zijn mening niet onder stoelen of banken als hem er naar werd gevraagd. Janny Hulshoff had wat hem betreft direct wethouder moeten worden nadat de VVD in het college kwam. En dat het peuterspeelzaalwerk aan een organisatie in Meppel werd uitbesteed vond hij ondenkbaar. Dat doe je toch in je eigen gemeente.
De laatste keer dat ik hem sprak was in november 2015 toen hij aandacht vroeg voor het 40-jarig jubileum van het Vredewolds Chr. Mannenkoor. Hij staat als enige met een stok op de foto. Pratend over actuele politieke lokale kwesties zei hij plotseling: ‘Ik ben niet het gemeentebestuur. Mensen denken soms dat ik de gemeente ben.” Maar dat was wel het beeld dat in de loop der jaren was ontstaan.
Henk Tiekstra woonde al enige tijd in Zorgcentrum Vredewold in Leek. Hij laat twee zonen en een dochter achter. Komende vrijdag wordt hij begraven op de begraafplaats bij de Romaanse kerk in Marum.