ATB route is even slikken voor Staatsbosbeheer en Groninger Landschap

ditisWesterkwartier

MARUM-Met de 25.000 euro die de gemeente Marum op de valreep aan het realiseren van de ATB Route in Marum toekende, kan worden begonnen met de aanleg. De route loopt onder meer door Trimunt en het Coendersbosch. ATB-ers krijgen een eigen pad. Gescheiden van de wandelaars die rustig willen genieten zonder omver te worden gereden door schreeuwende fietsers.

Het pad langs de Veenwijk in het Coendersbosch vertoont duidelijk fietssporen. “Naast voorbij fietsende ATB-ers zorgt dat voor overlast,” vertelt Rene Oosterhuis van het Groninger Landschap. Bordjes met ‘verboden voor fietsers’ helpen niet. “Die worden vier keer per jaar vernield. In overleg hebben we besloten om vlak langs het wandelpad een ATB route toe te staan met één richting verkeer. Iedereen moet van het landgoed kunnen genieten zonder dat je last van elkaar hebt.” Aanleg en onderhoud is voor de ATB club van Marum.

Voor het het noordelijk gedeelte van de ATB route Marum wilde de club graag gebruik maken van het Haarsterbos. “Maar het Haarsterbos leent zich niet voor een ATB route,” vertelt boswachter Marieke de Boer, “daar is het gebied te klein voor. We hebben daarvoor Trimunt aangewezen. We denken als Staatsbosbeheer graag mee met mensen die van natuurgebieden gebruik willen maken. Staatsbosbeheer kijkt altijd naar een combinatie tussen beschermen, beleven en benutten.”

Zes jaar lang duren de voorbereidingen voor de route al. Het betekent voor de doorgewinterde ATB-ers Eddie Renkema en Johan Boonstra erkenning van hun werk. “Maar we zijn er nog niet,” waarschuwt Eddie. De totale kosten voor de 33 kilometer lange route bedragen 150.000 euro, waarvan nog een derde moet worden opgebracht. Dat kan voor een groot deel door zelfwerkzaamheid. We roepen dan ook bij deze vrijwilligers op ons te komen helpen met bijvoorbeeld snoeien. Je hoeft daarvoor geen lid van de club te zijn.”

Overleg

Dat het traject van voorbereiding zo lang heeft geduurd komt door overleg met eigenaren van de grond. Naast particuliere eigenaren is er overeenstemming bereikt met Staatsbosbeheer (Trimunt), Groninger Landschap (Coendersbosch), Rijkswaterstaat (langs A7), Dorpsbelang De Wilp en Friesland Campina. Er wordt op Trimunt begonnen met de aanleg van singletracks, nieuwe paden die soms maar 80 centimeter breed zijn. Met een minikraan wordt de bovenste laag van het pad afgeschraapt en vervolgens verhard. De route betekent een belangrijke impuls voor recreatie en toerisme en de plaatselijke ondernemers en horeca. Wat te denken van een ATB snack bij De Heerlijkheid in Marum.

Kapot gereden paden, zoals hier in het Coendersbosch, zijn straks verleden tijd.

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen