TOLBERT-Als een opengeklapte oester toont Westerkwartier sinds Pasen zijn parels aan de toerist. In de Cazemierboerderij werd 22 april het routeboekje ‘Parels in het Westerkwartier’ met bijbehorende app door de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier gepresenteerd. Vijf fietsroutes en vijf wandelroutes leiden langs wierden en borgen, monniken, Bakkerom en Doezemermieden. Voor kinderen zijn er ook routes, die staan niet het boekje maar op www.parelsinhetwesterkwartier.nl.
Voorzitter Jan Oomkes van de toeristenvereniging toonde zich in zijn nopjes. Het Westerkwartier is volgens hem het hart van het Noorden, gelegen tussen diverse nationale parken en dichtbij het Lauwersmeergebied. Nu is het dankzij het routeboekje, dat ook in het Duits en Engels is geschreven, voor iedereen zichtbaar. Burgemeester Koos Wiersma en Abel Tasman kregen het boekje als eerste aangeboden. Dat werd tijd, want Wiersma is een geboren en getogen Westerkwartierder, maar komt er nu pas achter wat voor moois er zich aan de zuidkant van de snelweg bevindt. De vier voormalige Westerkwartiergemeenten hebben ieder 7500 euro subsidie gegeven.
‘Parels’ biedt de toerist elf onthaalpunten met parkeerplaats voor de auto, wifi en een toilet. Van hieruit kan de fiets- of wandeltocht beginnen langs de POI’s (points of interest oftewel IP’s: interessante punten). Een van die punten is het Bolmeer waar de baron van Nienoord en de heer van de Coendersborgh ruzie over kregen. Dat wordt via de app op een aanstekelijke wijze verteld terwijl je gezeten op een bankje over het water uitkijkt. De routebeschrijving die terug gaat naar de Jonkersvaart klopt hier niet met de kaart, maar een kniesoor die daar op let.
Voor Henno Folkertsma en de medewerkers van zijn bedrijf Folkertsma Routing en Sign uit Marum was het stressen zo vlak voor de presentatie van het boek. Nog op zaterdag voor Pasen hebben ze de laatste routebordjes aangebracht. In totaal gaat het om enkele honderden stuks. Een tip voor de volgende uitgave is om bij de foto’s een bijschrift te plaatsen, zodat je weet waar het gebouw of de streek zich bevindt en wat het voorstelt. ‘Parels in het Westerkwartier’ is op vele plaatsen te koop voor slechts vijf euro. ‘Veel goedkoper dan het boekje van de ANWB’, sneerde Oomkes.