Activist Feitsma uit Grijpskerk houdt hoop op vrede in Israël

ditisWesterkwartier

GRIJPSKERK-Sinds 7 oktober vorig jaar wappert voor het huis van Johan Feitsma aan de rondweg in Grijpskerk de vredesvlag. Jarenlang wapperden daar de Israëlische en Palestijnse vlag naast elkaar als teken dat de beide volken vredig samen moeten leven. Heeft Feitsma, die al 22 jaar als activist strijdt voor een eerlijk verhaal over het land, hoop dat het ooit nog tot een vreedzaam bestaan komt? De vredesvlag nodigt uit om daar met hem van gedachten over te wisselen.

“We stonden altijd met z’n achten maar sinds kort met 20 mensen. We maken de voorbijgangers er bijvoorbeeld op attent geen producten uit Israël te kopen, net als destijds bij de apartheid in Zuid-Afrika. Toen ik 22 jaar geleden uit Israël kwam na een aantal maanden onafhankelijk te hebben waargenomen in het land, heb ik een Palestijnse boer beloofd het eerlijke verhaal te vertellen. Dat wordt mij niet altijd in dank afgenomen, ook niet in de familie. Een enkele keer steekt iemand de vinger naar ons op.”

“De Palestijnen worden als tweederangs burgers behandeld en hebben geen rechten. Voor de rechtse partijen waar Netanyahu mee samenwerkt zijn de Palestijnen ‘beesten’. Het doel is een Joodse staat, waarin alleen maar Joden mogen wonen. Daar is geen plaats voor Palestijnen die letterlijk worden weggedreven van hun land. Je kunt niet op deze boze weg voortgaan. Het is niet verstandig wat de Israëliërs nu doen. “

“Nee, maar het is zoals António Guterres , secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zegt: ‘Het gebeurde niet in een vacuüm’. Om Gaza staat een grote muur. Gaza is een open gevangenis. Op 7 oktober is het niet begonnen. Het is in 1948 begonnen met de stichting van Israël. Hamas heeft eerst 200 Israëlische soldaten aangevallen. Toen zijn ze doorgegaan naar een dansfeest op het land dat voor 1948 van een Palestijnse boer was. Ik keur het af. Het is ‘dommigheid’ van Israël om vervolgens door bombardementen 40.000 mensen te doden. Wat doet dat met een jongen van 12 jaar, waarvan de vader en broer zijn gedood.”

“Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Uiteindelijk zullen de zachte krachten overwinnen. Er zijn over en weer vredesinitiatieven. Zoals de ‘Tent of Nations’. Dat is een boerderij vlakbij Bethlehem van de familie Nassar, die christen Palestijn zijn. Het is een soort vredesplek, waar mensen een schuilplek vinden. Hun motto is: ‘Wij weigeren vijanden te zijn”. Daout Nassar komt elk jaar naar Nederland om voor een volle kerk over het project te vertellen.”

Johan overhandigt drie papieren, waar gezamenlijke vredesinitiatieven van Israëliërs en Palestijnen en van ieder apart op staan. “Ze zijn allemaal erg klein, de meerderheid in Israel is rechts. Maar…ze bestaan! Laatst zag ik een filmpje van een demonstratie van Palestijnen in de Verenigde Staten. In hun midden een Joodse man, die voor Palestina is en zei dat het diefstal en moord is wat de Israëliërs nu doen.”

Komende donderdag 10 oktober spreekt Johan Feitsma, aangekondigd als rustend landbouwer (nog wel elke dag op de boerderij te vinden), in Roden. Dat vindt plaats in de kerk ‘Op de Helte’, Touwslager 125, om 19,45 uur. De bijeenkomst staat in het teken van Hoop: ‘Waar Shalom en Salam elkaar ontmoeten’. Tijdens de bijeenkomst is er onder leiding van ds. Marieke Pranger voldoende tijd voor vragen en discussie.

Een keer tijdens het gesprek wordt het de 84-jarige Johan te machtig. Dat is als hij vertelt over een bijeenkomst in Jeruzalem. Na afloop belooft Johan de Palestijnse spreker dat er vrede komt.

Over Johan Feitsma is eerder een artikel verschenen.

De vredesvlag voor in de tuin.
Vredesinitiatieven.

Meer artikelen

2 REACTIES

  1. Bedankt, meneer Feitsma.
    Het is dapper om tegen zoveel meningen in op te blijven komen voor mensenrechten.
    Wij zijn het in ons huishouden volledig met u eens en staan op en gaan ook naar bed met de Palestijnse bevolking in onze gedachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen