Hennep verovert het Westerkwartier

0
779
Boer Gijs geeft uitleg over de hennepteelt tussen de strook bloemen voor de bijen.

NIEBERT-De eerste caravan staat al in de stal waar tot voor kort het jongvee liep van Gijs en Bianca van Beers uit Niebert. De mestroosters zijn tegen de geur bedekt met kunststof matten. Gijs en Bianca hebben gekozen voor de teelt van vezelhennep en de koeien gaan de deur uit. Boer Gijs legt staand achter een baal vezelhennep van 800 kilo uit dat hij per ton geteelde hennepvezel 25 euro CO2 vergoeding krijgt. Vezelhennep leent zich uitstekend voor het maken van bouw- en isolatiematerialen. Volgende week komen de leden van de lokale afdeling van LTO bij Gijs op bezoek om zich te oriënteren op de vezelhennepteelt. De buurt mocht alvast een kijkje nemen op het hennepveld.

“Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, één keer mest opbrengen en het isolatiemateriaal dat van de vezel wordt gemaakt is ademend, geen condens,” noemt Gijs de voordelen van hennepteelt op. Al maanden hebben hij en zijn vrouw een doos met een stuk isolatiemateriaal in huis. Ze wagen de stap om de koeien de deur uit te doen en 25 hectare in te zaaien met hennep.

“We hebben nu de kans om op een verantwoorde wijze in de maatschappij te investeren. Ik ben klaar met de negatieve framing van melkveehouders en onze sector. We willen zelf het heft in handen nemen omdat we erin geloven dat we met vezelhennep bijdragen aan het oplossen van de enorme bouw- en duurzaamheidsopdracht die er in Nederland ligt” aldus Gijs tegen de buren. Hij benadrukt dat hij niet stopt met boeren. De hennep wordt weliswaar ingezaaid en geoogst door GreenInclusive, maar het land bouwrijp maken en bemesten doet de boer zelf.

De laatste koeien gaan binnenkort weg. “Dat is wel moeilijk. Ik heb voor de makste koeien in de omgeving naar een goed plekje bij collega’s gezocht. Dan kan ik er ook nog een keer langsgaan om te kijken hoe het met hen gaat. ’s Morgens groet ik de koeien altijd.” Gijs wijst op een koe die de loopstal inloopt. “Voordat deze koe weggaat haalt hij hier nog net de 100.000 liter melkgift.”

Na de informatie van Gijs lopen de buren naar het hennepveld, een paar honderd meter achter de boerderij. Volgens een aannemer zien de vezelplaat en het isolatiemateriaal er wel goed uit. “Maar ik heb er geen ervaring mee.” Een andere buurman probeert de gedroogde plant kapot te trekken, dat lukt niet. “Kijk eens hoe sterk het is”. “Zou je het net als wiet kunnen roken ,” vraagt iemand zich af. “Wel als je er een hectare van ‘opsmookt,” is het antwoord. Een collegaboer van Gijs begint er niet aan. “Ik vind de koeien te leuk.” Net als een andere boer uit de omgeving heeft hij een opvolger. Een boerin uit Niebert gaat met een open-mind naar een voorlichting over hennepteelt.

GreenInclusive

GreenInclusive in Drachten is het bedrijf achter de teelt en verwerking van hennep. Vier jaar geleden zijn de broers Mathijs en Hendrik Roorda begonnen. Het gewas op velden in Opende, achter de Tolbertervaart en bij Gijs is deze week gemaaid. Hendrik: “In het Westerkwartier hebben we dit jaar 30 hectare ingezaaid, volgend jaar gaan we naar 50 hectare. Het kan soms snel gaan. In België hadden we 13 hectare, na een buurt barbecue het jaar daarop 110 hectare. Op 1 september is er een barbecue bij Gijs.”

Wetenswaardigheid: Hennep groeit 4 centimeter per dag. Bij gunstige omstandigheden kan het in een weekend wel 25 centimeter groeien. In honderd dagen is het klaar voor de oogst. Naar het duurzame isolatiemateriaal is volgens Roorda steeds meer vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in