Zuidhorn geeft ‘klap’ op windmolens Middag-Humsterland

ditisWesterkwartier

ZUIDHORN-De ‘wind’ rond de voorgenomen windmolens en zonneparken in Middag-Humsterland trekt aan. Komende maandag is er voor de inwoners van Ezinge, Feerwerd, Aduarderzijl, Garnwerd, Saaksum, Niehove, Oldehove en Den Ham een inspreekavond op het gemeentehuis. De week daarop neemt de raad een beslissing over het toestaan van twee windmolens bij een boerenbedrijf en het inrichten van een zonnepark.

Wethouder Fred Stol is vanaf januari dit jaar in opdracht van de raad bezig met het vinden van een oplossing voor duurzame energieopwekking in Middag-Humsterland. Dit naar aanleiding van een aanvraag van boeren voor het plaatsen van een windmolen. Dat valt niet mee want de zaak kent uitgesproken voor- en tegenstanders. Boeren die graag windmolens willen plaatsen om in hun energiebehoefte te voorzien en mensen die vinden dat het landschap niet mag worden aangetast. Stol hoort bij de laatste groep.

“Wat mij betreft blijft het zoals het is en tast je het landschap niet aan. Maar we willen ook allemaal duurzame oplossingen voor onze energiebehoefte”, aldus Stol tijdens een persbijeenkomst afgelopen donderdag. Het resultaat is dat de raad een klap mag geven op het plaatsen van kleine molens met een ashoogte van 15 meter. Daarnaast wil het college toestemming geven voor zonneparken tot een grootte van 10.000 vierkante meter. Het voorstel om bij Oldehove een molen van 40 meter hoogte te plaatsen wordt door het college op voorhand al afgeschoten.

Maar er is nog meer. Stol is in Duitsland in een plaatsje geweest (Feldheim) waar met biogasinstallaties, zonne- en windenergie jaarlijks 500.000 euro door het dorp wordt verdiend. “Als boeren het willen en de dorpen in het gebied kunnen er van profiteren, dan zou er wellicht veel meer mogelijk zijn. Dat zou kunnen via een lokale energiecoöperatie. De gemeente kan hiervoor het bestemmingsplan aanpassen.”

[quote pull=”center”]Als de samenleving ons een windmolen gunt, dan gunnen wij het dorp ook een molen.[/quote]

Jur Feitsma uit Niehove is een van de agrariërs die graag een kleine windmolen bij zijn bedrijf aan de Heereburen wil plaatsen. “Met zonnepanelen kan ik voorzien in de helft van de energie die ik nodig heb. De andere helft kan met name in de winter door een windmolen worden gedekt. Als de samenleving ons een windmolen gunt, dan gunnen wij het dorp ook een molen. Dat is dan wel een tweede molen, want de opbrengst van de eerste hebben we hard nodig.” Jur is geboren en getogen in Niehove en melkt rond de 100 koeien.

Vlees noch vis vindt Ruud Hendriks, eveneens uit Niehove, het voorstel van de gemeente. “Met de kleine windmolens tast je het landschap aan en je wint er geen energie ‘op grote schaal’ mee. Niehove wordt altijd een parel in het landschap genoemd, dan moet je daar ook voor kiezen. Ik merk dat door het delen in de opbrengst mensen anders tegen de windmolens aankijken, maar ik blijf er op tegen”. Hendriks is docent bodemvruchtbaarheid aan de landbouwschool in Dronten.

Democratische oplossing

Stol benadrukt tijdens de persbijeenkomst dat hij blij is met de democratische oplossing van onderhavige problematiek. “We hebben in een klankbordgroep met onder meer vertegenwoordigers van bewoners, boeren, milieuverenigingen en landbouworganisaties met elkaar gesproken. Samen met raadsleden hebben we op een groot scherm bij de Rijks Universiteit Groningen virtueel gesleept met windmolentjes in het landschap. We doen aan een zorgvuldig en afgewogen proces voordat we besluiten.” Met zijn twee meter lengte ziet Stol dat het er ‘beneden’ goed aan toe gaat. Voor meer informatie info-avond en raadsvergadering.

Reageren? Klik hieronder op reacties

 

 

 

 

 

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste artikelen